Skip til primært indhold

Ny forskning kan give hjertestop-patienter kortere tid i respirator

Patienter, der er i koma efter hjertestop, kan klare sig med mindre ilt og dermed formentligt komme hurtigere ud af respiratoren. Det kan betyde færre komplikationer, en kortere indlæggelse og i sidste ende et bedre livsforløb efter et hjertestop. Det viser et nyt forskningsprojekt på OUH og Rigshospitalet.

Henrik Schmidt og Jacob Eifer Møller (Foto.: OUH og Rigshospitalet)

Bag studiet står Henrik Schmidt, overlæge og forsker på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V på OUH (tv) og Jacob Eifer Møller, professor på Syddansk Universitet, overlæge på hjertemedicinsk afdeling B på Odense Universitetshospital og overlæge på Hjertecentret på Rigshospitalet (th) (Foto: OUH og Rigshospitalet)

Når patienter ligger i koma i dagene efter et hjertestop, får de en intensiv-behandling, hvor de ofte ligger i respirator og får reguleret både deres temperatur, vejrtrækning, ilt og blodtryk. Nu har forskere på OUH og Rigshospitalet fundet ud af, at de patienter ikke behøver at have så højt et iltniveau i blodet, som tidligere antaget.

Det betyder en mulighed for kortere tid i respiratoren og dermed , at patienterne kan få et bedre forløb med kortere behandlingstid.

- Det at ligge i respirator er meget hårdt for kroppen, fordi musklerne svækkes. Så jo længere tid du ligger der, jo hårdere er det, når du skal i gang med at bruge kroppen igen. Hvis vi kan korte tiden i respiratoren ned, får patienterne altså en mulighed for hurtigere at kunne gå i gang med og gennemføre sin genoptræning. Samtidig er der altid en større risiko for komplikationer som f.eks. lungebetændelse, når du ligger i respirator, siger overlæge og forsker på Anæstesiologisk-Intensiv Afdeling V på OUH, Henrik Schmidt og fortsætter:

- Derfor er det virkelig glædeligt, at vi nu kan se, at patienter, som er i koma efter et hjertestop, ikke behøver så højt et iltniveau og dermed kan komme ud af respiratoren tidligere.

Du kan læse mere i i nyheden ”Nyt studie: Spar på ilten efter hjertestop”

APPFWU02V