Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilPressepilFagligt nytpilFagligt nytpilHjernekræftsforskere på OUH modtager bevillinger fra Knæk Cancer

Hjernekræftsforskere på OUH modtager bevillinger fra Knæk Cancer

Forskningsnyhed

Hvert år rammes 250 danskere af den aggressive form for hjernekræft glioblastom, som der endnu ikke findes en effektiv, helbredende behandling til. Mange af de kræftramte med denne form for hjernekræft dør inden for 2 år. 

Bo Halle, afdelingslæge på Neurokirurgisk Afdeling, OUH, og klinisk lektor på SDU, og Helge Thisgaard, hospitalsfysiker på Nuklearmedicinsk Afdeling, OUH, og lektor ved Klinisk Institut, SDU, forsker begge i glioblastomer. I et samarbejde med seniorforsker Andreas Jensen, DTU, forsøger de at udvikle en ny og effektiv behandling til denne aggressive form for hjernekræft. 

I et tidligere forskningsprojekt med forsøgsrotter viste Helge Thisgaard og Bo Halle, at det radioaktive lægemiddel 125-iododeoxyuridin kan sprøjtes direkte ind i glioblastomet, og dermed kurere rotter med glioblastomer. I efterfølgende forsøg med grise fandt forskerne, at lægemidlet ikke blev fordelt tiltrækkeligt i de større grisehjerner, hvilket er problematisk for en kommende behandling i mennesker. I samarbejde med DTU fandt forskerne dog en løsning på dette problem ved at benytte såkaldte nanocarriers (indpakningssystemer). 

Nu skal forskerne undersøge forskellige nanocarriers for at opnå en tilstrækkelig fordeling af lægemidlet i store hjerner. Forsøgene bliver derfor udført på grise med glioblastomer. 

Forskningsprojektet er blevet tildelt to bevillinger fra Knæk Cancer. Den ene bevilling er på 1.350.000 kr. fra puljen ”Sjældne Kræftsygdomme”. Den anden bevilling er på 800.000 kr. af de 20.000.000 kr., der blev givet til et nyt nationalt Forskningscenter for Målrettet Behandling af Hjernetumorer. 

Den videre forskning i glioblastomer på OUH/SDU kan potentielt betyde, at flere vil være langtidsoverlevere med denne type af hjernekræft. 


Siden er sidst opdateret: 12-11-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring