Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilSteno Diabetes Center OdensepilNyhederpilNy bevilling til stamcelleforskning kan være med til at påvise, hvordan man påvirker opbygningen af knogle- og fedtvæv der udsættes for knogleskader eller overvægt

Ny bevilling til stamcelleforskning kan være med til at påvise, hvordan man påvirker opbygningen af knogle- og fedtvæv der udsættes for knogleskader eller overvægt

Stamcelleforskning

Foto: ID 26920574 © Jan Bruder | Dreamstime.com

Alexander Rauch, Adjunkt på Klinisk Insitut, SDU, Steno Diabetes Center Odense (SDCO) og Klinik for Molekylær Endokrinologisk Biologi (KMEB), modtager en bevilling på 2.8 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond til projektet Cellular TEAD1 activity as molecular gatekeeper of the osteoblast lineage


Knogle er et meget dynamisk organ med hensyn til fornyelse af struktur, hvilket er med til at sikre vævets stand på trods af daglige små, smertefrie frakturer. Osteoblaster bygger knoglevæv ved at deponere og efterfølgende mineralisere kollagen. Osteoblaster stammer, ligesom fedtceller (adipocytter), fra mesenchymale stromale/stamceller (MSCs) der findes i knoglemarven.

Differentiering har længe været tillagt aktiveringen af celletypespecifikke transkriptionsfaktorer (TFs), der til gengæld tænder gener, der er vigtige for den endelige celletype. Det er for nyligt påvist, at op til 200 TFs, der allerede er aktive i stamcellerne, begrænser fedtcelledifferentieringen til fordel for osteoblastlinjen. TEAD1 er en af disse TFs. TFs binder til specifikke DNA-sekvenser, og mennesker med forskellig knogledensitet har ofte sekvensvariationer der hvor TEAD1 kan bindes.

Potentiale til at forbedre regenerative stamcelleterapier og knoglekvalitet hos patienter med knogleskørhed

Alexander Rauch vil med dette projekt demonstrere, at når TEAD1 fjernes specifikt i osteoblaster eller adipocytter, påvirker det opbygningen og/ eller homøostasen af både knogle- og fedtvæv, der udsættes for knogleskader eller overvægt in vivo.

Han foreslår, at den cellulære aktivitet af TEAD1 i knoglemarven kan være med til at forudsige det osteogene potentiale, og at celler med høj aktivitet forsvinder i patienter med alvorlig osteoporose (knogleskørhed).

Forståelsen for hvordan TEAD1-aktivitet i stamcellerne klargør osteoblastgener til hurtig aktivering, vil være med til at forbedre MSC-baserede regenerative terapier såvel som knoglekvalitet hos osteoporosepatienter.
 

Kontakt

Adjunkt Alexander Rauch, arauch@health.sdu.dk,  + 45 6550 7977

Danmarks Frie Forskningsfond finansierer fri forskning for godt 1.5 milliarder kroner årligt. Læs mere om projekterne de har finasieret.


Siden er sidst opdateret: 19-06-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring