Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilOm OUHpilPatientrelaterede afdelingerpilOdensepilSteno Diabetes Center OdensepilNyhederpilKan øjenundersøgelser forudsige risiko for udvikling af demens ved type 2-diabetes?

Kan øjenundersøgelser forudsige risiko for udvikling af demens ved type 2-diabetes?

Øjenscreening SDCO

Foto: Øjenscreening ved optiker Martin Neumann, Diabetesambulatoriet 
Fotograf: Rasmus Skarving

RECOGNISED – akronym for forskningsprojektet “Retinal and cognitive dysfunction in type 2 diabetes: unraveling the common pathways and identification of patients at risk of dementia” – er et europæisk multicenterstudie, der gennem det EU-finansierede Horizon 2020 program har modtaget 6 mio. EUR, hvoraf Steno Diabetes Center Odense og Syddansk Universitet med Professor Jakob Grauslund i spidsen, tilsammen modtager 250.000 EUR

Projektet har til formål at undersøge, om man ved brug af patientvenlige øjenundersøgelser kan afgøre, hvilke personer med type 2-diabetes, der har øget risiko for udvikling af tidlig demens. Ifølge Professor Jakob Grauslund er tidlig udvikling af demens nemlig en alvorlig, men overset komplikation ved type 2-diabetes.

Da øjet er en fremskudt del af hjernen, og mange af de samme processer finder sted sideløbende i øjets nethinde og hjernen, kan øjenundersøgelser være med til at identificere personer med type 2-diabetes, der har øget risiko for udvikling af tidlig demens, og derved hjælpe dem med at tage bedre hånd om egen sygdom og eget liv i sygdommens tidlige fase.

- Det er vigtigt at identificere patienter med risiko for udvikling af demens, for at kunne forsinke sygdomsudviklingen og sikre de bedst mulige ressourcer til at håndtere forløbet, siger Jakob Grauslund

Horizon 2020 bevillingen skal overvejende bruges til at foretage et 30 måneders prospektivt studie af 168 europæiske personer med type 2-diabetes og begyndende kognitive udfordringer, der skal være med til at påvise, om målinger af øjets nethinde kan være med til at afgøre, om patienterne udvikler demens.

- Bevillingen har gjort det muligt at starte projektet, som grundlæggende beror på en nylig observation af, at øjenkomplikationer ved type 2-diabetes ikke blot er en sygdom, som rammer de mindste blodkar, men også påvirker nervetrådene i nethinden. Denne såkaldte neurodegeneration spiller en essentiel rolle ved udvikling af demens, og dermed håber vi, at kunne påvise, at øjenforandringerne afspejler tilsvarende processer i hjernen, som er mere vanskelige at monitorere, forklarer Jakob Grauslund.

Om bevillingen

Horizon 2020 (H2020) er det største forsknings- og innovationsprogram i EU, der yder finansiel støtte til excellent forskning, banebrydende innovationsprojekter og udvikling af nye teknologier med fokus på tværfagligt, internationalt samarbejde mellem forskere, virksomheder og slutbrugere. Visionen bag H2020 er, at medvirke til løsningen af nogle af de store samfundsmæssige udfordringer, som Europa står overfor og samtidig bidrage til at skabe vækst og job i fremtidens Europa.

Læs mere om H2020

SDCO/ SDU’s del af bevillingen går primært til aflønning af ph.d.-studerende Frederik Pedersen, som vil udføre sit ph.d.-studie som led i projektet. Professor Jakob Grauslund og Professor Frans Pouwer fra SDCO er også involveret i projektet.

Read the article in English

Kontakt

Professor Jakob Grauslund, jakob.grauslund@rsyd.dk, 6541 2782
 


Siden er sidst opdateret: 19-02-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring