Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilDansk registerstudie viser tæt sammenhæng mellem leddegigt og kroniske lungesygdomme

Dansk registerstudie viser tæt sammenhæng mellem leddegigt og kroniske lungesygdomme

Sund Forskning nr 6 2018 - røntgen hænder

Ømme og hævede led. Træthed og smerter er nogle af de forhold, som nedsætter livskvaliteten for patienter med leddegigt, men som kan minimeres med den korrekte medicinering. Nu viser et nyt dansk registerstudie med deltagelse af Odense Universitetshospital, at der udover disse symptomer også er flere sygdomme, som patienter med leddegigt skal være ekstra opmærksomme på, da det ellers kan have en alvorlig konsekvens.

De fleste patienter med leddegigt kan med den rette medicinering fortsat leve et aktivt liv. Men et nyt dansk registerstudie viser, at hvis man som leddegigtpatient får  øvrigesygdomme, er der behov for ekstra opmærksomhed. Studiet, som har fulgt over 30.000 danske patienter med leddegigt i en periode på 12 år, viser nemlig, at dødeligheden hos patienter med leddegigt og lungesygdomme er forhøjet med 40 % efter 5 år. I Danmark har 12.000 patienter på nuværende tidspunkt kombinationen af leddegigt og lungesygdom (KOL eller interstitiel lungesygdom).

Klinisk professor Torkell Ellingsen fra Odense Universitetshospitals Reumatologiske Afdeling C og Syddansk Universitet har deltaget i studiet og fortæller; -Vi har en forpligtigelse som reumatologer til at sikre, at vi får adresseret relevante øvrigesygdomme for vore leddegigtpatienter. Vi valgte derfor at lave registerstudiet for netop at sikre et rationelt og innovativt grundlag for at opspore, diagnosticere og behandle leddegigtpatienter med alvorlig komorbiditet.

Samarbejde mellem gigtlæger, praktiserende læger og lungemedicinere

Den høje forekomst af lungesygdomme og deres betydning for patienternes sygdomsforløb viser, at der er behov for øget fokus på lungesygdommene. Et styrket samarbejde mellem gigtlæger, lungelæger og de praktiserende læger er nødvendigt for at sikre korrekt diagnose og optimal behandling. Det kan være med til at forebygge tab af lungefunktion og bedre livskvaliteten for leddegigtpatienter med lungesygdom.

Gigtforeningen har på baggrund af studiet foreslået, at leddegigtpatienterne fremadrettet får tilbudt et pakkeforløb til tidlig opsporing af lungesygdomme.

Den sårbare leddegigtpatient

Torkell Ellingsen fortæller, at der er behov for en styrket indsats for leddegigtpatienterne; -Vi har studier på vej, som viser, at også andre følgesygdomme kan påvirke leddegigtpatienters sygdomsforløb og overlevelse. Der er behov for, at vi som gigtlæger fungerer som tovholdere for at sikre, at vore patienter får den rigtige behandling for de tilstande, der kan komplicere deres sygdomsforløb, og ikke mindst at de får den rigtige støtte til vigtig forebyggelse i form af f.eks. rygestop.
 

FAKTA

Registerstudiet er blevet udarbejdet i samarbejde med partnere fra:

Diagnostisk Center – Regionshospitalet Silkeborg

Lungemedicinsk afdeling – Sygehus Lillebælt

Klinisk Epidemiologisk Afdeling – Århus Universitetshospital

Lungemedicinsk Afdeling - Århus Universitetshospital

 

Man kan få mere viden om at leve med leddegigt på Gigtforeningens hjemmeside.


 

 MERE AT VIDE? 

 

 

Klinisk professor Torkell Ellingsen, Reumatologiske Afdeling C, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet

 

Mail:

torkell.ellingsen@rsyd.dk

Telefon:

6541 3523

 

 

/Lene Hinnerup Hartmeyer


Siden er sidst opdateret: 18-12-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring