Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Fnat kan ramme alle!

Vi har på Hudafdeling I, OUH igennem det sidste år oplevet en stor stigning i antallet af tilfælde med fnat. Fnat smitter primært ved tæt hudkontakt, men det er relativt nemt at behandle, hvis man gør det korrekt.


Symptomerne på fnat er:

  • Kløe
  • Røde knopper
  • Små væskefyldte blærer 
  • Små midegange på huden

Har du mistanke om, at du er blevet smittet med fnat, skal du kontakte din egen læge, der kan stille diagnosen og iværksætte behandling.


Fnat behandles primært med creme Permethrin 5 %.

NIX/Permethrin creme kan købes i håndkøb – både på apoteket og hos godkendte detailforhandlere. Cremen kan udskrives på recept, hvis der ønskes tilskud fra sygesikringen. Din egen læge skal skrive ’tilskud’ på recepten. Der gives tilskud til personer med påvist fnat, husstandsmedlemmer samt andre tætte kontakter f.eks. kærester til smittede personer.

 

Vi følger på Hudafdeling I OUH de europæiske retningslinjer, der er lidt anderledes ift. de retningslinjer, man ellers kan finde på andre officielle hjemmesider.

Hvis din læge konstaterer, at du har fnat, anbefaler vi, at du gør følgende:

 

·        Påfør cremen på hele kroppen, undtaget øjen- og mundomgivelser. Cremen skal sidde på i 12 timer. Behandlingen gentages efter 7 dage. Husk at smøre creme på igen, hvis du fx vasker hænder inden for de 12 timer.

 

·        Umiddelbart efter cremen er vasket af påbegyndes vask af beklædningsgenstande og sanering af hjemmet. Alle beklædningsgenstande, sko, sengetøj, dyner, puder, rullemadrasser, håndklæder, bamser, løse tæpper osv. vaskes ved 60 grader i min. 10 minutter eller isoleres i en plastik pose i en uge. Dette gælder alt det, du har haft kontakt med i ugen op til behandlingen. Stofmøbler skal støvsuges grundigt og henstå i en uge eller dækkes med plastik. Huset skal gøres grundigt rent. Bilsæder (inkl. autostole) støvsuges grundigt og dækkes evt. med plastik eller henstilles en uge.

Det er vigtigt at alle tætte kontakter (husstanden, kærester) behandles og behandles samtidig, for at undgå at man smitter hinanden på ny. Man kan nemlig godt have fnat, selvom man endnu ikke har symptomer. Fra man bliver smittet første gang til der opstår symptomer, går der mellem 3-6 uger.

Kløe og nye knopper kan forekomme i op til 4 uger efter korrekt behandling.

 

Husk det er ingen skam at have fnat. Det er vigtigt at informere alle de personer, man er- eller har været i tæt kontakt med, så de også kan blive behandlet.

 

Hudafdeling I og Allergicentret
Odense Universitetshospital J.B Windsløws Vej 4, 5000 Odense C 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 25-05-2020 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring