Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Personlig vejledning via en app hjælper syge


Sund Forskning nr. 5 2018- app

 

Ny forskning viser, at syge får stor effekt af empatisk personlig vejledning via app for at fastholde sund livsstil.

 

En nyligt forsvaret ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at livsstilspatienter med eksempelvis diabetes eller hjertekarsygdom har betydelig effekt af digitale tjenester med en empatisk personlig vejleder for at fastholde en sund livsstil på den lange bane.

 

Ofte har livsstilspatienter svært ved at fastholde en ny sundere levevis, som kan hjælpe med at bremse sygdommen eller i nogle tilfælde ligefrem rulle den tilbage. Men ny forskning viser nu, at kombinationen af digitale værktøjer og en personlig livsstilsvejleder, der kærer sig om patienten, gør en stor forskel i om ændringerne er langtidsholdbare.

 

Vores forskning viser, at en personlig livsstilsvejleder som patienten har fået en relation til gennem en personlig samtale, der løbende tager patienten i hånden via en app eller på nettet kan få den nye livsstil til at vare ud over de 3-6 måneder som folk ofte selv kan klare at holde ud, fortæller praktiserende læge og forsker Carl J. Brandt fra SDU.

 

Han var selv i 1998 en af frontløberne på internettet som medstifter af internettjenesten NetDoktor og siden andre virksomheder i samme branche, og forsker i dag i effekten af de digitale løsninger på sundhedsområdet for at fastslå, hvad der virker.

 

Carl Brandt og en række andre forskere på SDU har fulgt en række patienter, som er blevet tilbudt digital vejledning med et rigtigt menneske i den anden ende via en app ved navn LIVA . Konklusionen er, at man kan fastholde et vægttab på gennemsnitligt syv kilo ud over 20 måneder ved at få professionel hjælp digitalt.

 

Hvis patienterne prøver med viljestyrke alene, er de næsten altid dømt til at slå fejl. Der går godt i 3-6 måneder, men så slipper kræfterne op og man falder tilbage i den gamle livsstil. Netop på dette tidspunkt er det afgørende, at nogen med empati og indføling bakker op og hjælper med at komme over det første af en række bump på vejen, som opstår for de fleste, fortæller Carl J. Brandt.

 

I et såkaldt ”kvalitativt studie” har forskerne talt med patienter, praktiserende læger og sundhedsvejledere i fem kommuner i Region Syddanmark, som har tilbudt løsningen hvor digitale værktøjer kombineres med en personlig vejleder.

 

- Det er sjældent ved ph.d.-afhandlinger, at man har med produkter eller løsninger at gøre, som faktisk allerede på rekordtid inden forskningen er afsluttet har vist sig livsdueligt i en klinisk sammenhæng internationalt og med klare resultater. Det er der tale om her, og vi er derfor glade for at kunne konkludere, at det faktisk virker og kan hjælpe mennesker til et bedre liv, siger professor Jens Søndergaard fra Forskningsenheden for Almen Praksis.

 

FAKTA

Det omtalte studie er kvalitativt og baserer sig på samtaler med 10 patienter, 10 praktiserende læger og 10 livsstils-coaches, men løsningen er implementeret i en række kommuner og appen har mere end 4000 brugere i Danmark og mere end 600 i England.
Appen LIVA er udviklet af Liva Healthcare A/S i København, hvor Carl Brand fungerer som lægefaglig rådgiver.

 

 


 

 MERE AT VIDE? 

 

 

Praktiserende læge Carl. J. Brandt, SDU på +45 20 14 15 66.

 

 

/Marianne Lie Becker


Siden er sidst opdateret: 17-09-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring