Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilOUH projekt vil finde kræftcellernes svagheder med ny præklinisk model for hjernekræft

OUH projekt vil finde kræftcellernes svagheder med ny præklinisk model for hjernekræft

Sund Forskning nr. 5 2018 - Bjarne m. hjerne

 

I Europa får 15.000 patienter årligt konstateret glioblastom, som er betegnelsen for den hyppigste og mest ondartede form for hjernekræft. Forskere på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet er af den opfattelse, at der skal nye og bedre præklinisk modeller til for at sikre, at resultater fra laboratorierne bedre kan overføres til patienterne i fremtiden.

14 måneders overlevelse. Så lang tid i gennemsnit får patienter med glioblastom. De fleste oplever derfor tilbagefald af den ondartede kræftsygdom indenfor kort tid. Forskere på Odense Universitetshospital mener, at man har forsket for lidt i, hvilke kræftceller der giver tilbagefald. Den præ-kliniske forskning har primært fokuseret på de kræftceller, som let kan fjernes med kirurgi.

-I dag anvendes kræftcellerne i prækliniske muse modeller, hvor de sættes ind i hjernen eller under huden, og det udgør formentlig en meget væsentlig årsag til, at næsten alle kliniske forsøg slår fejl, fortæller professor Bjarne Winther Kristensen fra OUHs Afdeling for Klinisk Patalogi. Han fortsætter; - Efter fjernelse af glioblastom kræft får de fleste patienter tilbagefald indenfor et par år. Og i forbindelse hermed kan vi se, at der er inflammation og reaktive forandringer omkring kræftcellerne i hjernen. Det påvirker kræftcellerne, og dette er ikke tidligere blevet inkluderet i forskningen.

Præklinisk dyremodel

Helt præcist ønsker forskergruppen at undersøge, hvordan kræftcellerne påvirkes af mikromiljøet omkring kræftcellerne i de første uger og måneder efter den kirurgiske fjernelse af tumor. Det er i denne periode kræftcellerne overlever kemoterapi og strålebehandling.

Dette ønsker man at undersøge ved hjælp af en præklinisk dyremodel, hvor man gennem fjernelse af tumorer fra rotter kan være med til at undersøge cellerne og mikromiljøet i hjernen i forbindelse med tilbagefald. Bjarne Winther Kristensen forklarer; - Vi ønsker at finde ud af, hvorfor kræften vender tilbage, og hvad der er karakteristisk ved de celler og signalveje, der opstår i tiden op til tilbagefald af glioblastom. Han fortsætter; - I projektet vil vi anvende en så patientlignende model som muligt, da det så også vil øge chancerne for, at vi kan bruge resultaterne i fremtiden på patienterne. Endelig vil vi også på baggrund af projektets resultater vurdere, om der er nogle nye behandlingsmuligheder, der kan være med til at stoppe risikoen for glioblastom-tilbagefald. De mest lovende vil vi desuden teste i projektet.

Internationalt samarbejde

Forskergruppen vil ligesom i tidligere projekter samarbejde med andre internationale forskere, hvilke de forventer også kan være med til at skærpe dette nye projekts resultater. – Vi vil i dette projekt samarbejde med forskergrupper fra Norge, Tyskland og USA. De har nogle nøglekompetencer, der er vigtige for projektet; fortæller Bjarne Winther Kristensen.

I det hele taget har Bjarne Winther Kristensen store forhåbninger til projektets resultater, og han forventer, at resultaterne kan være med til at skabe et nyt grundlag for bedre at teste lovende behandling af patienter med glioblastomer i fremtiden, inden man starter de kliniske forsøg.

Denne forhåbning deler man også hos Kræftens Bekæmpelse, som har bevilliget 1.600.000 DKK til projektet i perioden 2019-2021.

 

FAKTA

Læs mere om Kræftens Bekæmpelse og hvilke øvrige projekter, der har modtaget støtte herfra på dets hjemmeside.

 


 

 MERE AT VIDE? 

 

 

Sund Forskning nr 5. 2018 - Bjarne Winther Kristensen

Professor og overlæge Bjarne Winther Kristensen på SDU/OUH afdeling for Klinisk Patalogi

 

Mail

bwk@rsyd.dk  

 

Telefon

2181 3108

 

 

 

 

/Lene Hinnerup Hartmeyer

 


Siden er sidst opdateret: 26-09-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring