Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilNyhederpilVi skal kunne følge kræften, hvis vi vil skræddersy behandlingen

Vi skal kunne følge kræften, hvis vi vil skræddersy behandlingen

Malene Grubbe Hildebrandt

Hvis vi skal skræddersy og tilpasse kræftbehandlingen til den enkelte patient, skal vi også kunne følge sygdommen og overvåge, om behandlingen virker. Dét er derfor målet for det nye frontlinjecenter PREMIO, hvor OUH vil udvikle mere moderne og præcise metoder til at overvåge kræftbehandlingen hos særligt de kroniske brystkræftpatienter.

- Der sker en enorm udvikling i kræftbehandlingen disse år. Men hvis vi virkelig skal have glæde af den og ikke mindst mulighederne for at skræddersy behandlingerne, så skal vi også have mere fintfølende metoder til at følge sygdommens udvikling hos den enkelte, forklarer overlæge og klinisk lektor Malene Grubbe Hildebrandt fra Nuklearmedicinsk Afdeling på OUH.

Hun står i spidsen for OUH’s nye frontlinjecenter PREMIO, som vil udvikle nye og mere fintfølende metoder til at overvåge kræftsygdommens udvikling i løbet af en behandling. Derfor vil de bruge flere nye metoder til over to år at følge næsten 100 patienter, der bliver behandlet for kronisk brystkræft.

- Vi vil følge sygdommens udvikling både på molekyle- og gen-niveau. Målet er, at vi allerede tidligt i et behandlingsforløb kan se, om behandlingen virker, men også at vi bliver bedre til at forudsige effekten af en bestemt behandling, inden vi går i gang, siger Malene Grubbe Hildebrandt.

- På den måde kan vi nemmere skræddersy behandlingerne og hurtigere skifte til en anden behandling, hvis den første behandling ikke er effektiv. Det gør forhåbentligt, at patienterne lever længere – og bedre, forklarer hun.

Tværfaglige teams til banebrydende forskning
Som OUH’s andre frontlinjecentre er PREMIO et tværfagligt projekt, som involverer både patologer, radiologer, genetikere, onkologer og forskere fra nuklearmedicin og innovation.

Og netop tværfagligheden er grundlaget for, at de på PREMIO som de første i verden over en længere periode nu kan afprøve nye metoder til at overvåge sygdommens udvikling hos patienterne med brystkræft.

- Vi er i høj grad et tværfagligt hold, der arbejder sammen med forskellige vinkler for at hjælpe den samme patientgruppe.  Den forskning, vi vil bedrive her, ville ikke kunne eksistere uden den tværfaglighed, fordi vi skal bruge hinanden til at løse de forskellige dele af den samlede opgave, siger Malene Grubbe Hildebrandt.

 


 

Forskningen på frontlinjecenteret PREMIO
Det vil de arbejde med på frontlinjecenteret for Personalized Response Monitoring in Oncology (PREMIO):

Vil følge kræftcellernes aktivitet med PET-skanning
Hvor aktiv er kræftsygdommen gennem behandlingsforløbet – og virker behandlingen? På frontlinjecenteret PREMIO vil forskerne følge de kroniske brystkræftpatienter i løbet af deres behandlingsforløb med PET-skanninger gennem to år. Med PET-skanningen kan de se kræftaktiviteten ved at bruge radioaktive sukkerstoffer som sporstof, fordi sukker netop bliver forbrugt i særlig høj koncentration i kræftceller.

Samtidig vil de afprøve nye typer af radioaktivt mærkede molekyler end sukker i PET-skanningen – bl.a. bestemte hormonelle receptorer, som også indgår i nogle nye behandlingsformer. Målet er, at skanningen på forhånd kan vise, om en behandling baseret på netop denne receptor vil virke på patienten.

Kan en genanalyse i en blodprøve hurtigere afsløre spredning eller tilbagefald?
Kan vi hurtigere opdage et tilbagefald eller spredningen af kræftsygdommen ved at se på genforandringerne i en blodprøve?

Genetikerne i det nye frontlinjecenter PREMIO vil på brystkræftpatienter afprøve de såkaldte liquid biopsies, hvor de vil bruge DNA i blodet til at opdage kræftmetastaser og identificere, om metastaserne har ændret sig fra den oprindelige kræftform hos patienten. Målet er bl.a. at opdage tilbagefald så hurtigt som muligt, men også at kunne forudsige, hvordan kræften vil reagere på bestemte behandlingsformer.

Let at følge for både lægen og patienten
Det skal være let for både lægen, men også patienten af følge sygdommens udvikling fra skanning til skanning. Derfor vil de på PREMIO udvikle nye og bedre værktøjer til bl.a. at visualisere kræftsygdommens udvikling ud fra skanningsbillederne. Det skal øge patienternes involvering og give dem bedre mulighed for byde ind i de fælles beslutninger for behandlingsforløbet.

 

 


 

Mere om frontlinjecentre ved OUH.


Siden er sidst opdateret: 24-08-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring