Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilNyhederpilNu skal strålebehandlingen være personaliseret under hele forløbet

Nu skal strålebehandlingen være personaliseret under hele forløbet

Fysiker Carsten Brink ved ny MR-accelerator

Kan vi bruge MR-skanneren til løbende at tilpasse og dermed personalisere strålebehandlingen af kræft? Kan den også gøre os i stand til på forhånd at sige, om en behandling vil have den rigtige effekt på netop denne patient? På OUH’s nye frontlinjecenter MANTRA vil de bruge den nyeste teknologi inden for MR-skanning til at sikre en mere personaliseret strålebehandling af kræft.

- MR-teknologien er i dag stadig i sin begyndelse inden for kræftbehandlingen. Vi tror på, at vi kan tilbyde en bedre behandling ved at bruge MR-teknologien til bl.a. at tilpasse strålebehandlingen under hele forløbet – og måske også til at forudsige, om behandlingen vil virke optimalt på netop denne patient, siger professor og fysiker Carsten Brink fra Radiofysisk laboratorium, Onkologisk afdeling på OUH.

Han står i spidsen for OUH’s nye frontlinjecenter MANTRA, som vil forske i at personalisere strålebehandlingen af kræft i særligt underlivet. Her vil de bl.a. udnytte OUH’s PET/MR-skanner og MR-accelerator, som er de nyeste og mest banebrydende løsninger inden for MR-teknologien. De skal bl.a. gøre det muligt helt præcist at se, hvor grænserne for kræftknuden går – og gøre det under hele behandlingsforløbet.

- I dag er vi i høj grad udfordrede på helt præcist at kunne se tumorer i bl.a. bækkenområdet, hvor der er mange bløddele. Det kan vi med MR-scanneren, som giver et meget præcist billede af de forskellige typer af væv. Ikke mindst, når vi i PET/MR-skanneren også får PET-skanningen, som viser processerne i kræftcellerne. Det åbner op for, at vi kan bestråle et mindre område med en større dosis og gøre mindre skade på det omkringliggende, sunde væv. Og med MR-accelratoren, som udfører en MR-skanning samtidig med strålebehandlingen, kan vi tilpasse det gennem hele forløbet, forklarer Carsten Brink.

At forudsige effekten: Vil det virke på netop den her patient?
Målet er dog ikke kun at få et præcist billede af kræfttumoren under hele behandlingsforløbet: På frontlinjecentret MANTRA vil de også bruge den biologiske information fra MR-skanningen til tidligt at se, hvorvidt behandlingen vil virke eller måske få store bivirkninger for netop denne patient. Målet er allerede helt fra starten at kunne tilpasse stråledosis til den enkelte patient.

- Der er stor forskel på, hvordan vævet reagerer ved enkelte patienter, men det er ikke noget, vi kan se særligt tydeligt med de klassiske CT-skanninger. MR-skanningen vil åbne nye muligheder på dette område. Ikke mindst, når vi går i gang med at bruge MR-acceleratoren, som for hver eneste behandling vil give os meget præcise billeder af, hvordan kræftknuden og vævet omkring det udvikler sig, forklarer Carsten Brink

- Den information vil vi indsamle sammen med informationen fra PET/MR-skanneren, som kan give os meget mere biologisk information end de klassiske skanninger. Målet er at finde nogle bestemte biomarkører, der tidligt kan sige noget om, hvordan patientens væv vil reagere på behandlingen, siger Carsten Brink.

 


 

Frontlinjecenteret MANTRA
Frontlinjecenteret MAgNetic resonance Technology for Reponse Adapted ratiotrherapy (MANTRA) vil forske i patientselektion og tilpasset strålebehandling af kræft i særligt underlivet – bl.a. prostata, bugspytkirtlen og livmoderhalen.

 

Mere om frontlinjecentre ved OUH.


Siden er sidst opdateret: 27-08-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring