Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilOUH og SDU bag Nordens første konference om personlig medicin

OUH og SDU bag Nordens første konference om personlig medicin

Sund Forskning nr. 4, 2018 - NORPM 2018 logo
 

Verdens førende forskere i krydsfeltet mellem personlig medicin og farmakologi samledes i Nyborg for at lære af hinanden og etablere nye samarbejder.

Også på OUH og SDU bliver der bedrevet forskning i verdensklasse indenfor emnet personlig medicin, som er et område med stort fokus i samfundet – og stort potentiale for bedre behandling af patienter fremover. Især inden for kræftbehandling bruges personlig medicinering i Danmark.

Men de stærke danske kræfter kan ikke klare sig alene i et forskningsfelt, som er i rivende udvikling og meget specialiseret. Der er brug for samarbejde med andre universiteter og hospitaler for at indsamle data og for at kunne analysere og bruge den nye viden, som så skal komme patienterne til gavn.

Med professor Kim Brøsen og adjunkt Tore Bjerregaard Stage som de bærende kræfter, har SDU og OUH inviteret til Nordens første konference for personlig medicin, hvor omkring 100 af de bedste forskere mødtes i Nyborg den 30.maj-1.juni.

Konferencen fokuserede på både grundlæggende og kliniske aspekter af forskning vedrørende personlig medicin. Programmet bestod af samtaler og workshops inden for farmakogenetik, lægemiddelinteraktioner, epigenetik og andre faktorer, der kan forårsage variation i lægemiddelrespons blandt individer.

-Vi er meget glade for at det er lykkedes os at tiltrække de stærkeste kræfter til vores konference, siger Tore Bjerregaard Stage, der som adjunkt i forskningsenheden Klinisk Farmakologi og Farmaci til daglig forsker i personlig medicinering.

Han har tidligere blandt andet fundet, at det udbredte antibiotika dicloxacillin sænker effekten af en række andre lægemidler og forsker aktuelt i bivirkninger forårsaget af kemoterapi.

-For at drive vores forskning fremad, må vi række ud til andre forskere og arbejde sammen for at udnytte vores specialviden bedst muligt, mener han.

I det moderne sundhedsvæsen og i sundhedsforskningen på SDU i særdeleshed er såkaldt ‘translationel forskning’ et vigtigt indsatsområde. Translationel forskning som begreb bruges om forskning, der ‘oversættes’ til praksis. Typisk vil man støtte fund i laboratoriet med fund fra kliniske forsøg med mennesker for at oversætte laboratoriefundet til klinisk viden, som kan bruges i behandling af patienter på hospitalerne.

Hos Tore Bjerregaard Stage og kollegerne, der arbejder med klinisk farmakologi, forsøger de også at oversætte den anden vej. Translationel forskning er også at gå baglæns og prøve at finde ud af, hvilke mekanismer, der ligger bag et givent forskningsresultat fra et klinisk studie hos patienter.

-Vi fandt fx for nogle år siden, at det udbredte antibiotika dicloxacillin nedsætter den kliniske effekt af et blodfortyndende lægemiddel, warfarin. Vi har efterfølgende lavet studier i laboratoriet og koblet dem med et nyt klinisk studie, som forklarer mekanismen bag denne observation. Vi kan bruge denne viden til at forudsige, om effekten af andre lægemidler også bliver påvirket  af dicloxacillin.

Konferencen bød på oplæg og debatter med over 30 forskere og tid til at netværke. Tore Bjerregaard Stage er ovenud tilfreds med konferencens forløb.

-Jeg er meget glad for at så mange topforskere slog vejen forbi Nyborg. Dette er forhåbentligt startskuddet til en konference, som kan afholdes forskellige steder i Norden i fremtiden. Personligt har jeg fået networket og igangsat en række samarbejder. Selvom det har været hårdt at være vært for så mange gæster, har det været en fantastisk oplevelse. 

 

 


 

 MERE AT VIDE? 

 

 

Sund Forskning 4, 2018 - Tore Bjerregaard Stage

Adjunkt, farmaceut på SDU/OUH Tore Bjerregaard Stage

 

Mail

 

tstage@health.sdu.dk

 

Telefon

 

6550 3678 

 

 

/Marianne Lie Becker


Siden er sidst opdateret: 08-06-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring