Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilHormonforstyrrende stoffer - til fare for børns intelligens?

Hormonforstyrrende stoffer - til fare for børns intelligens?

Et Sundere Fyn 2018 - hormonforstyrrende stoffer
 

Plastflasker, legetøj, vinylgulve, pizzabakker, makeup, cremer etc. Alle produkterne har det til fælles, at de er produkter fra en normal husstand, og at de er fyldt med hormonforstyrrende stoffer. Stoffer, som man endnu ikke ved, hvilke konsekvenser kan have for vore fremtidige generationer. Dette vil professor Tina Kold Jensen fra OUH/SDU Odense Børnekohorte forsøge at adressere, hvis hun skulle vinde millionen i Et Sundere Fyn 2018.

På både internationalt og nationalt plan mangler man mere viden om, hvordan hormonforstyrrende stoffer kan påvirke børns hjerneudvikling.

Dette ønsker man i projektet Hormonforstyrrende stoffer at undersøge gennem evaluering af børns intelligens ved syvårs alderen. Professor og projektleder Tina Kold Jensen vil med undersøgelsen undersøge, om kemikalierne, som børnene har været udsat for på følsomme tidspunkter i udviklingen, kan have en konsekvens for børnenes hjerner.

Med 2550 børn i Odense Børnekohorte har projektet den nødvendige størrelse til at kunne finde ud af om disse sammenhænge er til stede. Børnene er fulgt fra fosterstadiet,  og undersøgelsen vil kunne sammenholdes med allerede indhentede oplysninger om børnenes sprogudvikling ved 2 års alderen.

-Vi undersøgte børnene ved 2 års alderen, og sønner, hvis mødre havde en høj koncentration af phathaler og bisphenol A i urinen (som findes i hård og blød plast), havde en dårligere sprogudvikling. Tina Kold fortsætter – Dette er meget bekymrende, da sprogudvikling er en tidlig markør for børns hjerneudvikling og er sammenhængende med eksamensresultater efter 9. klasse.

Hvis projektet vinder 1 million vil pengene blive brugt til at ansætte en psykolog, som kan teste børnenes hjerneudvikling ved skoleopstart.

- Det er vigtigt, at vi kan følge op på børnene fra 2 års undersøgelsen, da det kan være med til at klarlægge, om hjernepåvirkningen er blivende. Derfor har vi netop nu en hel unik mulighed for at få relevant data, som kan være med til at klarlægge de hormonforstyrrende stoffers betydning for børnenes udvikling inden skoleopstart; afslutter Tina Kold Jensen.

Forhåbningen er, at projektets resultater i samarbejde med både nationale og EU myndigheder skal føre til en ændret regulering af de hormonforstyrrende stoffer.

 

Kort om Tina:

·       52 år, læge og journalist

·       Har arbejdet som læge, men har i mange år arbejdet med forskning om frugtbarhed og om hormonforstyrrende stoffer. Hun er glad for at arbejde med forebyggelse i stedet for behandling

·       Har en hjemmeboende søn på 19 år

·       Har været forskningsleder i Odense Børnekohorte i 4 år og var med til at starte kohorten

·       Cykler for at gøre en forskel med Cykelnerven og Team Rynkeby

 

Stem på Hormonforstyrrende stoffer projektet ved at sende en SMS til 1999 med ”Sundhed hormon”. Det koster almindelig sms takst.

 

Se og læs også mere om projektet her.

FAKTA

Projektet ”Odense Børnekohorte” følger ca. 2.550 børn fra fosterstadiet til de fylder 18 år. Alle gravide kvinder bosat i Odense Kommune mellem 2010-12 blev inviteret til at deltage i projektet. Formålet med projektet er at skaffe ny viden om børns sundhed og sygdom og om, hvordan vi bedst forebygger visse sygdomme hos børn. For selvom de fleste børn har det godt, er nogle børns barndom præget af sygdom og uhensigtsmæssige livsstilspåvirkninger. Dette projekt skal skaffe ny viden og dermed komme fremtidens børn til gavn – både i Danmark og i udlandet. Odense Børnekohorte er et initiativ, som Odense Kommune, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet står bag.

Læs mere om børnekohorten her

 


 

 MERE AT VIDE? 

 

Et sundere Fyn finalist 2018

Professor på SDU og leder af Odense Børnekohorte, OUH Tina Kold Jensen

 

Mail

 tkj@health.sdu.dk

 


Siden er sidst opdateret: 23-04-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring