Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Stress - en folkesygdom der koster samfundet dyrt

Et Sundere Fyn 2018 - hjerne stres

 

 

35.000 personer eller 112 millioner kroner. Det er, hvad stress har af betydning for det danske samfund hver dag. Udover den psykiske tilstand af fortvivlelse, som den enkelte oplever i et stressforløb, har forskning også vist, at stress kan føre til en række psykiske lidelser, demens, hjerte- og karsygdomme og ulykker. Med projektet ”Stress på arbejde” ønsker forskere fra OUH at påvise, hvordan arbejdsrelateret stress påvirker bestemte områder i hjernen.

Hovedpine, hjertebanken, svedeture, svimmelhed er alle nogle af de fysiske signaler på stress. Men har det også mere langvarige konsekvenser for hjernen at være udsat for stress i længerevarende perioder, og hvordan kan man dokumentere stress?

Dette vil man med projektet ”Stress på arbejde” undersøge. Projektet vil ved scanning af 80 patienter, som alle vil være kvinder med mellemlange uddannelser såsom eksempelvis sygeplejersker og pædagoger, forsøge at komme et skridt nærmere, hvad der sker med hjernen, når man bliver ramt af stress.
Projektleder Saga S. Madsen fortæller – Med ”Stress på arbejde” projektet vil vi undersøge neurobiologien, og hvad der sker med nervesystemet efter et stressforløb og forsøge at komme nærmere på, om hjernens belønningssystem ændrer sig ved stress. Samtidig kan det være med til at gøre os klogere på sammenhængen mellem stress og depression.

Arbejdsrelateret stress var nærliggende for Saga at arbejde med, da hun selv har set, hvordan mange har brændt ud. Dette gav hende lysten til at skabe mere viden for at sikre et bedre udgangspunkt for at kunne behandle nye stresstilfælde i fremtiden.

Ny PET/MR scanner essentiel i projektet

Patienterne i projektet vil alle blive scannet i OUHs nye PET/MR scanner, som er en af de først i Norden, og som gør projektet muligt.

- Med den nye PET/MR scanner har vi mulighed for at lave forskellige scanninger, som rent faktisk kan være med til at kortlægge karakteristika i en stresset hjerne; fortæller Saga S. Madsen.

Man vil i projektet undersøge patienternes dopaminsystem, og om der sker ændringer i deres lyst og motivation, og hvordan opgaver løses i forbindelse med scanningerne.

Kort om Saga:

·       42 år, Ingeniør, HD og Ph.d.-studerende.

·       Har arbejdet med organisationsudvikling, adfærdspsykologi og neurovidenskab. Er i særdeleshed interesseret i hvordan den menneskelige hjerne fungerer og hvordan det moderne arbejdsliv påvirker vores hjerner.

·       Har i samarbejde med førende nationale og internationale specialister udarbejdet rammerne for, med dette hjerneforskningsprojekt, at anskue stress i et nyt perspektiv, ved at implementere ny teknologi og lede et banebrydende tværfagligt samarbejde.

·       Har tre hjemmeboende børn på hhv. 14 år og tvillinger på 11år og ægtefællen er biokemiker.  Stresser af med hunden Mynte på gå- og løbeture, og foran en god genudsendelse af diverse engelske krimier.   

·       Brænder for udvikling af et fysisk og mentalt bæredygtigt samfund for børn, unge, voksne og ældre.

 

Stem på ”Stress på arbejde” ved at sende en sms til 1999 med ”Sundhed stress”. Det koster kun almindelig SMS takst.

Se og læs mere om projektet på TV2 Fyns hjemmeside.

 

FAKTA

Fysiske signaler på stress

·       Hovedpine

·       Hjertebanken

·       Svedeture

·       Nedsat immunforsvar –hyppige infektioner

·       Appetitløshed

·       Svimmelhed

·       Diarré

·       Rysten på hænderne

·       Nedsat lyst til sex

Adfærdsmæssige signaler på stress

·       Kritisk og irritabel

·       Manglende overblik

·       Ubeslutsomhed

·       Kynisk og følelseskold

·       Øget brug af stimulanser (kaffe, rygning etc)

·       Manglende engagement

·       Periodisk fravær

Kilde: Stressforeningen


 

 MERE AT VIDE? 

finalist et sundere fyn

PHD på SDU og forsker på Nuklearmedicinsk afdeling, OUH Saga S. Madsen

 

Mail

Saga.Steinmann.Madsen@rsyd.dk 

 

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 23-04-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring