Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Adjungeret professor med erfaring i ryggen

...

 

 

Illustrationen viser, hvor alvorlig en deformitet af rygraden kan være, og at det er muligt at rette den op. På billede F kan forskerne nu på grund af professor Illes’ nyudviklede teknik se metode se billeder af rygraden fra toppen i modsætning til tidligere (foto E).

 

Professor Tamás Illes er siden 2014 ansat som adjungeret professor tilknyttet SDU og Ortopædkirurgisk Afdeling, OUH. Fire gange om året er han på gæstevisit i en uge først og fremmest for at organisere og deltage i afdelingens forskningsprojekter. Med Illes’ erfaring i operation af rygradsdeformiteter får syddanske patienter nu en behandling med den fremmeste teknik i verden.

 

Professor Tamás Illes trækker fire gange en uge om året mod Odense for primært at organisere afdelingens forskningsprojekter. Ind imellem trækker han også i den hvide kittel og går på operationsstuen sammen med sine danske kolleger.

 

– I 2011 fik jeg et fellowship på OUH/SDU, fordi Ortopædkirurgisk Afdeling ønskede at udvikle teknikken til operationer i rygraden og at intensivere forskningen på området, fortæller Tamás Illes, der tre år senere blev ansat som adjungeret professor.

 

Illes er en international herre; uddannet i hjemlandet Ungarn og specialiseret i anatomi og patologi efterfulgt af arbejde på den ortopædiske afdeling på universitetshospitalet i Pécs. Den ansættelse førte til et nyt trin på karrierestigen og byernes by.

 

Sproget er ikke afgørende

– Jeg havde et mål; nemlig at fortsætte min forskning i ondartede knogle tumorer ved at benytte et særligt lektin histo-kemisk udstyr. Det kunne jeg i Paris, hvor de allerede havde taget teknikken i brug. Hvad jeg ikke var klar over på det tidspunkt, var, at en af de bedste kirurger inden for rygradsdeformiteter var ansat på instituttet. Han opfordrede mig til at gå samme vej samme vej, hvilket jeg afslog med den begrundelse, at jeg først ville lære at tale bedre fransk. Til det svarede han, at hvis jeg blot forstod, hvad jeg ville med min karriere, var sproget ikke det afgørende. Altså begyndte jeg på kirurgien og lærte af den bedste i verden at operere på skoliosepatienter. (Skæv ryg og sidekrumning af rygsøjlen. red.)

 

Tilbage i Ungarn etablerede Tamás Illes et center for rygradsdeformiteter, hvor han var direktør frem til 2012. Derefter blev han ansat som professor og leder af Orthopedics & Traumatology Brugmann University Hospital i Bruxelles.

 

Tre tilknytninger og fælles forskning

Tamás Illes bliver taget med på råd i det daglige liv på OUH’s Ortopædkirurgiske Afdeling, når kirurgerne diskuterer svære tilfælde af sygdomme i rygraden, og han opererer også sammen med teamet. Men hovedopgaven er at organisere det forskningsmæssige arbejde og at publicere forskningsresultater. Alle Illes’ videnskabelige artikler udgives på baggrund af forskningsresultater udført i samarbejde med både OUH/SDU, hospitalet i Bruxelles og The French Medical Academy i Paris, hvor han blev optaget som medlem i 2015.

 

På Ortopædkirurgisk Afdeling står Tamás Illes aktuelt i spidsen for tre grene af projekter:

 

·       Sammenligning af metoder og patienternes situation efter henholdsvis minimal invasiv kirurgi og åben operation af knoglebrud i rygraden

 

·       Patienternes heling og rehabilitering efter operation af diskus degeneration, diskusprolaps, med to forskellige metoder; en operation, der kan gøre skiven stivere ved at indsætte kroge og skruer versus indsprøjtning med stamceller, der heler skiven. Studiet er et internationalt multicenter studie.

 

·       Ny metode til at analysere deformiteter i rygraden: Her har professor Illes skabt en ny matematisk teknik, som gør det muligt at se røntgenbilleder af rygraden fra dens top. Indtil nu har forskerne udelukkende kunnet analyse deformiteter i knoglerne frontalt og ud fra det kirurgiske behov.  På OUH råder forskerne over en præcis lavdosis scanner, EOS, der er særligt velegnet til undersøgelsen.

 

......

 

De danske forbindelser

Tamás Illes er fuldt ud tilfreds med sine danske ’forbindelser’ og kvaliteten af det arbejde, de sammen udfører.
 

– Jeg må sige, at hospitalet har et ekstremt højt præstationsniveau. Udstyret er i top, og vi har fine arbejdsbetingelser. Oveni er danskerne som folkefærd nemme at komme i kontakt med, så jeg har også fået rigtig gode venner i løbet af årene. Så alt lagt sammen er det absolut mit håb, at vi kan fortsætte det fine forskningssamarbejde langt ud i fremtiden.

 

FAKTA

 

 


 

 

MERE AT VIDE? 

 

....

Tamás Illes, MD, PhD, DSc, er leder af Departement of Orthopedics & Traumatology Brugmann University Hospital Université Libre de Bruxelles og corresponding member of The National Medical Academy i Paris.

 

 /Helene Dambo 

 


Siden er sidst opdateret: 09-02-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring