Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilNyt laserudstyr til behandling af diabetisk øjensygdom slår flere fluer med et smæk

Nyt laserudstyr til behandling af diabetisk øjensygdom slår flere fluer med et smæk

...

Professor og overlæge Jakob Grauslund behandler en patient med den superpræcise laser, som lukker af for væsketilførslen til det felt i øjet, der har ansvaret for det skarpe syn. Laser er den eneste af den kaliber i Skandinavien. 

 

Alene i Region Syddanmark lever 70.000 mennesker med diabetes. Sygdommen kan få alvorlige konsekvenser for synet, og nogle svært ramte patienter har brug for en indsprøjtning i øjnene hver måned. Ny teknologi forventes at kunne nedbringe behandlingsfrekvensen og samtidig spare samfundet for store beløb til dyr medicin.

 

Forandringer på nethinden sker, uden at patienterne opdager det. Derfor skal diabetespatienter have screenet deres øjne regelmæssigt for at undgå synstab eller blindhed. Et af de synstruende aspekter ved diabetes opstår, når der ophobes væske i den gule plet i nethinden, som er ansvarlig for det skarpe syn. Har sygdommen nået det stadie, skal patienterne – ofte i mange år – have gentagne medicinindsprøjtninger i øjet.

 

Første laser i Skandinavien

I et igangværende randomiseret ph.d.-studie ved Søren Blindbæk har forskere på SDU og Øjenafdeling E, OUH, med professor Jakob Grauslund i spidsen, taget ny teknologi i brug, der forventes at kunne reducere antallet af indsprøjtninger.

 

..

                   

Før og efter: Den blå ’trekant’ i det øverste bilede viser en væskeansamling i nethinden. På det næste billede er ansamlingen forsvundet efter brug af laserteknikken.

 

...

 

– Halvdelen af patienterne har ud over indsprøjtningerne fået supplerende stråler med en superpræcis laser, som indtil videre er den eneste af den kaliber i Skandinavien. Laseren har en stabiliserende effekt, idet den lukker af for væsketilførslen til den gule plet. Det betyder, at patienterne forhåbentlig kan slippe for en del indsprøjtninger og de gener, der er forbundet hermed, forklarer Jakob Grauslund.

 

Teknikken kan indføres straks

Næste skridt bliver at følge de to patientgrupper over det kommende år, men allerede er forventningerne høje - både på vegne af patienterne og regionens økonomi.  Jakob Grauslund understreger, at laserbehandlingen kan implementeres i den daglige behandling omtrent fra dag til dag, hvis resultaterne som forventet falder positivt ud.  

 

Tæt på individuel behandling

Øjne og sygdomme i dem er forskellige fra person til person, og udviklingen af nye behandlingsformer går direkte efter præcis og individuel behandling, der sikrer, at ingen over- eller underbehandles med bivirkninger til følge.

 

– Vi knokler hele tiden for at nå frem til behandlingsmetoder, der tager udgangspunkt i nethindens tilstand hos den enkelte. Og det kan vi med den nye laser, der sammenlignet med andre er langt mere avanceret og opererer med en præcision på 1/100 millimeter.

 

Den dyreste medicin på listen

De lovende aspekter handler først og fremmest om kvaliteten af patientbehandlingen. Samtidig nævner Jakob Grauslund, at den medicin, patienterne får med indsprøjtningerne, ligger øverst på Region Syddanmarks liste over dyr medicin.

 

FAKTA

Diabetes er en dyr post for samfundet. I Danmark har omkring 300.000 sygdommen, og tallet forventes at stige over de kommende år. Sygdommen er kronisk og skal behandles løbende, idet mange diabetikere mister synet i deres erhvervsaktive år.

 

Sammen med Region Sjælland har Region Syddanmark et tilsvarende projekt i gang om blodpropper på nethinden. Her forventer forskerne også, at den præcise laser kan nedsætte antallet af indsprøjtninger. Danske Regioner har bevilget 2,5 mio. kr. til at drive projektet.

 

 

 


 

MERE AT VIDE? 

 

...

Professor på SDU og overlæge på Øjenafdeling, E, OUH, Jakob Grauslund

Mail: Jakob.Grauslund@rsyd.dk

 

 

 

/Helene Dambo

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 09-02-2018 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring