Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Et lærerigt første år som lægmænd

I godt et år har fem lægmænd været med til at bestemme, hvilke forskningsprojekter, der skal have midler fra OUH’s forskningspulje. De råder over den stemme, der holder forskerne til ilden, når det handler om at leve op til mottoet ’Patienten først’. Sund Forskning har bedt to lægmænd sætte ord på det forløbne år.
 
Formålet med at give lægmænd en plads i forskningsrådet er indlysende: Det er patienter og pårørende, der er omdrejningspunkt i al behandling. Derfor skal de også tages med på råd så tæt på beslutningerne som muligt.

 

Anna1
Anna S. Andersen er en ud af fem patient/pårørenderepræsentanter. Hun faldt over et opslag på OUH’s hjemmeside, søgte om optagelse og kom med om bord.
 
– Jeg meldte mig først og fremmest som patient med mange års erfaring i ryggen på grund af sklerose. Derfor ville jeg gerne have indflydelse og medvirke til at træffe beslutninger, der kommer alle patienter til gavn.
 

Hun og hendes fire lægmands-kolleger deltager i forskningsrådets løbende møder spredt hen over året. Alle emner, der relaterer sig til forskning, vendes; prioriteringer, økonomi, ansættelser og planlægning. Et af møderne foregår over en hel dag i november, og det her, lægmændene for alvor bliver sat på prøve, når de skal vurdere og prioritere ansøgninger om midler fra OUH og SDU’s forskere.

Konkret indflydelse
Derudover har repræsentanterne ’ben’ i andre råd og udvalg, som de særligt er interesserede i. Her var Anna S. Andersen involveret Citizen and Science, hvor et af emnerne handlede om at uddele 1 mio. kr. til et bestemt projekt. Hvordan det blev ført ud i livet, fik hun og en lægmands-kollega sat et solidt fingeraftryk på. De to talte nemlig for en utraditionel fremgangsmåde, hvor fynboerne via TV2Fyn skulle stemme om, hvilket projekt ud af fem, der skulle have pengene.
– Hele 12.000 fynboer stemte, så det var et projekt, der fik spredt viden om forskning bredt ud. Og så er det også et godt eksempel på hospitalets tillid til os, siger Anna S. Andersen.

På ønskesedlen
Det første år er gået, og ifølge Anna S. Andersen er det gået godt. Hun peger dog på, at der står ting på ønskesedlen for de kommende to år, indtil forskningsrådet skal genbesættes med fem nye lægmænd.
– Vi fem er bl.a. enige om, at vi gerne vil have flere tilbagemeldinger på de input, vi giver. Det er jo nyt for os, lige som det er nyt for rådets medlemmer. Generelt vil jeg sige, at vi har været positivt overraskede over den modtagelse, vi har fået, og den vilje, forskerne og direktionen har til at oversætte fagsprog til noget, vi kan forstå.

En speciel verden og kritiske ’kunder’
Peter Enevold er med i rådet som pårørenderepræsentant. Hans indtryk er, at det første år ikke nødvendigvis kan beskrives som værende nemt.

– Sådan må det være, når man som autodidakt træder ind i en ny verden og skal have en mening om forskningsområder, man dybest set ikke har forstand på. Men forskerne har virkelig inddraget os og lyttet til vores synspunkter. Der er ingen tvivl om, at læger og specialister i dag er klar over, at deres ’kunder’ er kritiske og rustet til tænderne til dialog om sygdom og behandling. Lægens ord er ikke længere fakta, men emner til diskussion. Derfor er vi lægmænd både nødvendige og ligeværdige i rådet. Og min holdning er, at hvis vi respekterer deres ekspertise, så respekterer de også vores ræsonnementer og holdninger.

Overraskende resultat
Noget, der har undret Peter Enevold, er resultatet af sidste års vurderingsrunde.
– Det er bemærkelsesværdigt, at fire ud af de fem projekter, som jeg havde givet topkarakter, fik tilsvarende karakter af forskningsrådets øvrige medlemmer. Det var i og for sig overraskende og glædeligt, at professionelle og lægmænd er så tæt på at være enige om, hvad forskerne skal satse på i fremtiden, siger Peter Enevold.

Efter det første ’læreår’ føler han sig godt klædt på til de næste to års runde i forskningsrådet, hvorefter nye patienter og pårørende skal overtage lægmændenes stole.

Se medlemmerne af OUH’s forskningsråd her: http://www.ouh.dk/wm504383


 MERE AT VIDE? 

Kvalitet, Forskning, Innovation og Uddannelse, OUH

/Helene Dambo


 


Siden er sidst opdateret: 24-11-2017 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring