Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Bedre overlevelse skaber behov for nytænkning

Ældre par på bænk
Foto: Colourbox.dk/Søren Thomsen

 

Alder er under forandring. Vi lever længere end for blot tyve år siden, bl.a. på grund af effektfuld behandling. Men en del kræftsygdomme er kroniske og kræver behandling livet ud. Den kombination stiller nye krav til sygehusenes ambulante kapacitet.

 

Modne mennesker over 70 år overlever i dag i langt højere grad end tidligere en kræftsygdom i blod, lymfeknuder eller knoglemarv. Nogle bliver helbredt, mens de, der har en af de kroniske blodsygdomme, har brug for løbende opfølgning og ambulant behandling. Det er koncentratet af et forskningsprojekt anført af overlæge på Hæmatologiske Afdeling OUH og klinisk lektor på SDU, Henrik Frederiksen i regi af Eliteforskningscentret AgeCare.

 

Luksusudfordringen
For Henrik Frederiksen og hans kolleger var det positive resultat ikke uventet. 
– Vi har i de senere år oplevet en stærk stigning i de ambulante aktiviteter. Holder statistikken sig det niveau, vi har set i undersøgelsen, får vi ikke mindre travlt i fremtiden. Det er, hvad jeg vil kalde en luksusudfordring, for det er vores fornemste mål at redde og forlænge menneskeliv helst med gode og symptomfattige leveår.

Men der er en afledt effekt, mener han. – Der opstår et pres på både personale og de fysiske rammer. Det kræver nytænkning hos os og blandt dem, der sidder på pengekassen.

 

De ældre bliver flere
Forskningsresultaterne baserer sig på en undersøgelse af data fra Cancerregistret og går tæt på overlevelsen af de fire største blodkræftsygdomme over årene 1980 til 2012. Forskerne inddelte patienterne i to grupper; dem mellem 18 og 70 og dem over.

 

– Der er flere gode grunde til at sætte fokus på ældre, for de bliver flere og flere – og er alligevel underrepræsenteret i forskningsprojekter. Men primært ønskede vi at få bevis for, at de rent faktisk lever længere og forhåbentlig også godt med deres sygdom. Det gør de blandt andet på grund af bedre understøttende og forebyggende indsats, lige som kræftbehandlingen bliver mere og mere effektiv – og også skånsom.

 

Graf i forbindelse med artikel om blodkræft

 

Kilde: Acta Oncologica.: Kurverne viser, hvordan prognosen er forbedret for forskellige aldersgrupper for både mænd og kvinder med non-Hodgkin lymfekræft i Danmark siden 1972. Den relative 5-års overlevelse viser, hvor god overlevelsen ved sygdommen er sammenlignet med danskere med samme alder og køn uden lymfekræft. 

 

Årene slider på cellerne
Forskerne observerede, at gruppen fra 70 år udgør ca. halvdelen af samtlige patienter med blodkræft. For nogle diagnoser konstaterede de desuden en syvdobling af antallet, der var i live ved årets udgang mellem 1980 og 2012 - en forøgelse, der relaterer til den længere levetid. Og det er ingen hemmelighed, at risikoen for kræft – også i blodet – stiger med alderen.  For årene slider på cellerne, der gennem et langt liv bliver udsat for lidt af hvert. De deler sig og laver fejl undervejs. Nogle gange rydder ’systemet’ selv op, andre gange ikke, og dermed stiger risikoen for kræft.

 

FAKTA:
Eliteforskningscentret AgeCare, OUH/SDU, forsker i kræftsygdomme hos ældre. Læs mere om AgeCare her: http://agecare.org/project.asp
Hæmatologiske kræftsygdomme er sammenlignet med andre kræftformer forholdsvis sjældne. Men en af dem, lymfekræft, er den tiende-tolvte hyppigste kræftform.


 

MERE AT VIDE? 

Henrik

Overlæge Henrik Frederiksen, Hæmatologisk Afdeling, OUH, og klinisk lektor på SDU
henrik.frederiksen@rsyd.dk
Tlf.: 2184 9307

 

/Helene Dambo


 


Siden er sidst opdateret: 21-12-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring