Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Telemedicin: Hvad bliver det næste?

Onlinekommunikation mellem patienter, hospitaler og andre sundhedsfaglige begyndte i det små i slutningen af 90’erne. Siden har nye projekter bredt sig som ringe i vandoverfladen. Enkelte som landsdækkende telemedicinske projekter. Andre som små og lokale inden for kommuner og regioner.

Men hvordan bliver telemedicin en lige så vigtig og økonomisk prioriteret del af sundhedsvæsenet som de store og forkromede ’pakker’ til patienterne?

Sådan spørger klinisk forskningsleder Jane Clemensen, CIMT - Center for Innovativ Medicinsk Teknologi, OUH og SDU, – en række topfolk under konferencen ”Telemedicin i storskala i Danmark,” som fandt sted den 5. oktober i regi af WHINN – Week of Health and INNovation, der fandt sted på Odense Congress Center 4. til 7. oktober.

 
Jane Clemensen og Kristian Kidholm, CIMT

Løvens hule
Og det går som en leg at få kvalificerede og perspektiverede svar. Jane Clemensen og hendes med-moderator Kristian Kidholm, samfundsfaglig forskningsleder i CIMT, har nemlig sat scenen for en omgang Løvens Hule frit efter DR1’s program af samme navn.

De strenge løver: Koncerndirektør Jens Winther Jensen, Region Syddanmark; sundhedspolitisk direktør Erik Jylling, Danske Regioner; sekretariatsleder Susanne Duus, Finansministeriet; kontorchef Nanna Skovgaard, Sundhedsministeriet.

Seks projektledere på tværs af regionerne går på scenen og præsenterer kort hvert deres telemedicinske projekt. Derefter er det op til løverne at begrunde deres bud på, hvorfor – eller hvorfor ikke – de vil støtte det enkelte projekt – og også give en vurdering af, om de ser et kommende nationalt projekt i et eller flere.

Tre projekter er fra OUH og SDU; ph.d.-studerende Kristina Garne Holm om ”Telemedicinsk hjemmeophold for præmature børn”, post.doc. Claudia Cangemi om ”Virtuelle konsultationer til kontrol og behandling af diabetes” og speciallæge Carl Brandt fra Forskningsenheden for Almen Praksis om ”Livsstilsmodificerende Digital Interaktiv Vejlednings Applikation – LIVA”.

Læs mere om tre OUH/SDU-projekter

Får vi mere for pengene?
Løverne er ikke entydigt enige om, hvilke projekter de ser som kandidater til landsdækkende projekter eller som ’gå dog bare i gang’. En overvejelse har de dog til fælles; økonomien. Sundhedspolitisk direktør i Danske Regioner, Erik Jyllings korte udtalelse ”Får vi mere sundhed for pengene,” rammer plet i de fires overordnede indstilling. Desuden slår Jylling fast, at det økonomiske aspekt er og bliver vigtigt, fordi ”sundhedsvæsenet ikke kan producere helbredelse i samme tempo, som samfundet producerer sygdomme.” Altså skal telemedicinske projekter medvirke til at dæmpe efterspørgslen på sundhedsydelser og helst på en effektiv måde.

Sundhedsvæsenet bliver brugerdrevet
Langt de fleste borgere i alle aldersgrupper er i besiddelse af smartphones og tablets. De håndterer diverse apps, måler skridt og puls undervejs på løbeturen. De er kritiske og stiller krav og er forberedt til tænderne, før de opsøger læge. Der er med andre ord gang i en ustoppelig proces, der leder tankerne hen på et brugerdrevet sundhedsvæsen. Direktør Peder Jest er ikke i tvivl om, at netop det stiller store krav til ledelse og organisation i sundhedsvæsenet.

OUH direktør Peder Jest ved telemedicinsk konference oktober 2016. Foto: Stig Vognsø

”Vi skal tage imod de muligheder, teknologien byder på. Men det kræver en ændring af kulturen i ’systemerne’, som betyder, at vi skal ændre vores adfærd på en række områder. Patienterne skal stadig have den bedste ydelse, der skal stadig være kvalitet og evidens for det, vi laver. Men de elementer modsiger ikke hinanden. Faktisk mener jeg, at vi med ny teknologi har et redskab til at
øge den lighed for sundhed, som vi ønsker i vores demokratiske samfund.”

En konference som Telemedicin i storskala i Danmark er vigtig, konkluderer Peder Jest, da støvet har lagt sig på savannen, og løverne er gået til ro. 

”Vi skal råbe højt og gøre opmærksom på, at ny teknologiske løsninger er lige så væsentlig at diskutere som kræft og dyr medicin. Jeg mener, at tiden er inde til, at sundhedsvæsenet gør sig parat og får forståelse for det. Vores ’kunder’ frygter ikke nye former for kommunikation eller diagnostik. Måske skal vi invitere nogle brugere og høre det direkte fra dem selv, når vi holder konference igen til næste år. ”

Tekst: Helene Dambo
Fotos: Stig Vognæs


Siden er sidst opdateret: 10-10-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring