Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Færre dør af anoreksi

Maleri af pige med anoreksi

 

Anorexia nervosa er forbundet med høj dødelighed. Men nu viser et nyt forskningsprojekt, at langt færre dør af deres lidelse. På OUH og SDU har forskerne en stærk formodning om, at årsagen skal findes i den specialiserede behandling i Center for Spiseforstyrrelser.


Antallet af dødsfald blandt patienter med anorexia nervosa – nervøs spisevægring - er dalet drastisk siden 1994. En positiv udvikling, der dels fortæller noget om en generel lavere dødelighed, dels noget om, at specialiseret behandling kan redde liv.


– Vi er overbevist om, at måden at behandle patienterne på har stor indflydelse på faldet, siger professor ved OUH’s Center for Spiseforstyrrelser, René Klinkby Støving, OUH og SDU.


Det er nemlig præcis i 1994, at OUH beslutter at etablere et særligt center til patienter med spiseforstyrrelser. Et af formålene var netop at nedbringe dødeligheden ved at tilbyde højt specialiseret behandling – og af medarbejdere med særlige kompetencer på området.


Centret er et tæt samarbejde mellem Voksen- og Børnepsykiatrisk Afdeling, H.C. Andersen Børnehospital og Endokrinologisk Afdeling, M, OUH. Kun livstruede patienter bliver indlagt, mens stabile patienter behandles ambulant. Centret råder over i alt 19 enestuer.


Fyn er repræsentativ
Dødelighed i forbindelse med spiseforstyrrelser har i årevis været i forskernes søgelys, men stort set kun i relation til anoreksi, der er den spiseforstyrrelse, der kræver flest liv. Den nye undersøgelse går skridtet videre og inkluderer også data fra patienter med bulimi og sygdomme, der ligner, men som ikke umiddelbart kan diagnosticeres som bulimi eller anoreksi.


Det stærke ved det nye forskningsprojekt er desuden, at det sammenligner data med en tidligere undersøgelse op til 1994 fra samme velafgrænsede område; nemlig Fyn, der udgør cirka 10 procent af landets befolkning og samtidig er et repræsentativt udsnit af den samlede befolkning.


En halvering af antal dødsfald
De nøgne tal viser, at mortalitetsratioen – dødeligheden - for patienter med anoreksi er halveret mellem 1994 og 2004.


– Et markant fald efter 1994 gør det rimeligt at antage, at en god del af succesen er begrundet i den tværfaglige behandling – præcis som vi havde sat os som mål, da vi oprettede centret, fastslår René Klinkby Støving.


Visioner på patienternes vegne
Dog er han og hans forskerkolleger bevidste om, at konklusionen ikke er nagelfast. For en del af det store fald skyldes formentlig også en generel forbedring af sundhedstilstanden blandt patienterne. Spiseforstyrrelser har nemlig de senere år fået større opmærksomhed, og dermed er patienterne kommet tidligere i behandling.


Det faktum nedjusterer ikke centrets ambitioner om at nedsætte dødeligheden yderligere blandt deres patienter.


– Vi har altid en vision på patienternes vegne om at blive bedre. Og det er ingen hemmelighed, at vi gerne ser et udbygget center i Nyt OUH med alle de højtspecialiserede kompetencer samlet under samme tag.

 

FAKTA
Link til artiklen om forskningsprojektet her http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26391650


Odense Universitetshospital tilbyder som det eneste sted i Danmark indlæggelse i et specialiseret somatisk afsnit for patienter med livstruende vægttab og modtager også patienter fra andre regioner.

 

Anoreksi Nervosa har ingen alder! Læs Rita Rasmussens historie i Sund i Syd her:
http://ipaper.ipapercms.dk/RegionSyddanmark/Regionshuset/Kommunikation/SundiSyd/2016/SundiSydnr32016/


MERE AT VIDE? 

 

Rene

René Klinkby Støving, specialeansvarlig overlæge og professor ved Center for Spiseforstyrrelser ved OUH, SDU og Psykiatrien i Region Syddanmark.
Mail: rene.stoeving@rsyd.dk
Tlf. 40 88 44 86
 

Laurs
Laura Al-Dakhiel Winkler, læge og ph.d.-studerende ved Center for Spiseforstyrrelser, OUH, SDU og Psykiatrien i Region Syddanmark
Mail: laura.vad.winkler@rsyd.dk
Tlf. 22 21 77 11
 

 

/Helene Dambo


 


Siden er sidst opdateret: 05-10-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring