Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Ny behandling af blodprop i hjertet

OUH Svendborg Sygehus har i samarbejde med Klinisk Institut, SDU, gennemført et forskningsprojekt, der bekræfter, at nye retningslinjer for medicinsk behandling af akut blodprop i hjertet også giver en positiv og længerevarende effekt på det farlige kolesteroltal.
 
 
SF juni 16
I forskningsprojektet blev patienterne CT-scannet umiddelbart efter den
akutte blodprop og et år efter.

 

En akut blodprop i hjertet skyldes åreforkalkning af blodkarrene i hjertet og kræver lynhurtig behandling.  Ved store blodpropper får patienten en ballonudvidelse, der holder blodkarrene åbne. De mindre behandles medicinsk efter gældende retningslinjer.


– Vi har i Danmark fået nye retningslinjer for medicinsk behandling af akut blodprop i hjertet. Det indebærer, at patienterne i dag får en dobbelt så stor dosis kolesterol sænkende medicin, som vi gav tidligere, forklarer professor Kenneth Egstrup, Klinisk Institut, SDU, der også er overlæge i Forskningsenheden, Medicinsk Afdeling, OUH Svendborg Sygehus.

Den nye behandling blev indført, mens Kenneth Egstrup og hans kolleger netop forskede i, om en dobbelt dosis ville være bedre for patienten både på kort og langt sigt.

– Vi ville gerne vide, om behandlingen både hjælper patienten med at overvinde den akutte sygdom, men også sænker kolesteroltallet over længere tid for at minimere risikoen for endnu en blodprop.


Sideløbende forskningsprojekt
Forskningsprojektet inkluderede 140 patienter. Halvdelen blev behandlet efter retningslinjerne, den anden halvdel fik den høje dosis medicin suppleret med en dobbeltdosis straks ved ankomsten til hospitalet.
 

Samtlige patienter fik en ultralydsscanning lige efter indlæggelsen og igen efter 1 måned. Scanningen viste, at hjertets pumpefunktion hurtigere blev mere stabil hos de patienter, der fik den høje statin dosis.


Forkalkningsparadoks
Forskerne ønske også at analysere effekten på åreforkalkning i hjertets kranspulsårer og for at se, om der var forskel på udvikling af forkalkningen i de to grupper. Derfor blev patienterne hjerte-CT undersøgt straks efter blodproppen og igen efter et år. Og her fik forskerne en overraskelse.
 

– Vi kunne konstatere, at de, der blev behandlet med højere dosis, havde mere forkalkning i kranspulsåren efter et år, end den anden halvdel havde. Dog ikke så udtalt, at det hindrede blodet i at løbe normalt. Til gengæld var blodkarrene hos ’høj-dosis-gruppen’ mere stabile, hvilket gør patienterne mere modstandsdygtige over for nye blodpropper, siger Kenneth Egstrup.


Læs artiklen her http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26115069

 

  
FAKTA
Blodprop i hjertet skyldes akut dannelse af en prop i en kranspulsåre, og forårsages næsten altid af åreforsnævring, også benævnt åreforkalkning. Blodproppen tilstopper kranspulsåren, så der ikke kan løbe blod ud til en del af hjertet. Åreforsnævring begynder allerede i 20-års alderen og udvikler sig gradvist, og risikoen for en blodprop stiger med antallet af risikofaktorer for forsnævring; bl.a. rygning, sukkersyge, forhøjet blodtryk, overvægt, forhøjet kolesteroltal og arvelighed. 
 

 

FAKTA
OUH Svendborg sygehus modtager 250-300 patienter hvert år med akut opstået blodprop i hjertet til medicinsk behandling. Patienter med store blodpropper i hjertet skal have lavet ballonudvidelse med indsættelse af en stent og køres til Hjertecentret på OUH. Hvem, der skal hvor, afgøres efter analyse af et hjertekardiogram, som ambulancen sender til hospitalet. 
 


 

MERE AT VIDE? 

SF juni 16
 

 Professor, overlæge Kenneth Egstrup, Forskningsenheden, Medicinsk Afdeling, OUH Svendborg Sygehus
Kenneth.egstrup@rsyd.dk
Tlf. 6320 2402
 

/Helene Dambo

 


Siden er sidst opdateret: 23-06-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring