Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilPET/CT-scanning er bedst til at påvise tilbagefald ved brystkræft

PET/CT-scanning er bedst til at påvise tilbagefald ved brystkræft

 
Kurve - forskning2016

Figuren viser, at PET/CT meget præcist kan af- eller bekræfte tilbagefald af brystkræft – og bedre end de to andre metoder. Jo længere op mod venstre hjørne kurven ligger, desto mere præcis er undersøgelsen til at diagnosticere tilbagefald.

 

Det er angstfyldt at stå med en mistanke om tilbagefald efter kræft, og patienterne ønsker i sagens natur et kvalificeret svar på, om der er grund til bekymring. Nu viser et nyt forskningsprojekt, at en PET/CT-scanning er den bedste metode til at afgøre spørgsmålet for brystkræftpatienter.
 

Når kræftlægerne under patientens kontrolbesøg konstaterer en risiko for tilbagefald, henviser de rutinemæssigt til to undersøgelser; CT-scanning og skintigrafi - en særlig undersøgelse, der viser, om der er spredning til knoglerne. Nu konkluderer forskere på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, SDU, at en enkelt PET/CT-scanning med større nøjagtighed kan påvise, om mistanken er begrundet.

Metoden indebærer, at patienten først får en indsprøjtning med et radioaktivt sukkerstof, som kræftcellerne suger til sig. Er der områder med kræft, vil de tydeligt lyse op på billedet.

– Samtidig tages en CT-scanning, og de to billeder til sammen giver svar på, om der er spredning til organer eller knogler, fortæller overlæge og ph.d. Malene Grubbe Hildebrandt, der leder projektet, hvor 100 brystopererede kræftpatienter medvirker. Hos dem alle var der mistanke om tilbagefald.

Ud af de 100 havde 22 patienter tilbagefald med spredning til andre organer, 19 havde tilbagefald i operationsområdet og hos 59 var der ikke tilbagefald.
 

Tre undersøgelser på ti dage
– Kvinderne fik alle tre undersøgelser, CT, skintigrafi og PET/CT, inden for gennemsnitlig ti dage. Og resultaterne viste, at vi med PET/CT var i stand til præcist at udelukke kræft hos alle dem, der ikke havde tilbagefald.
De andre to undersøgelser overså to tilbagefald og resulterede i, at 22 fik et falsk positivt svar, lige som de i nogle tilfælde viste forskellige resultater.
 

PET/CT som behandlingsmetode i fremtiden?
Alt tyder således på, at det vil være en fordel for alle brystkræftpatienter med risiko for tilbagefald, hvis de fremover med kun én undersøgelse kan få det korrekte svar. Derfor er forskergruppen i gang med et nyt projekt, der sammenligner de økonomiske og organisatoriske forhold med henblik på at afklare grundlaget for at prioritere PET/CT som fremtidig metode.
 

Inviterer patienterne til opfølgende interview
Økonomi og organisation er en ting. Noget andet er patienternes holdning. Malene Grubbe Hildebrandt og hendes kolleger vil i det opfølgende projekt også spørge kvinderne om deres syn på selve forløbet ved de to metoder og inddrage svarene i beslutningsprocessen.

– Når vi er på vej mod at indføre en ny metode, er det oplagt at inddrage patienterne og få deres perspektiv med, siger Malene Grubbe Hildebrandt, der har planlagt at supplere undersøgelsen med at interviewe patienterne. I projektets første fase spurgte hun kvinderne, om de ville modtage resultatet af projektet, når det forelå, og langt de fleste takkede ja.

– Nu er hovedresultatet af forskningsprojektet offentliggjort, og derfor planlægger vi i løbet af de kommende måneder at invitere til et fælles møde i Nuklearmedicinsk Afdeling, hvor vi præsenterer resultaterne og taler med dem, der er interesserede i at blive interviewet.

  
FAKTA

PET/CT-scanning består af to undersøgelser i samme scanning.

PET – positron emissions tomografi: En billedundersøgelse, hvor patienten forinden får radioaktivt mærket sporstof ind i kroppen forud for scanningen. Sporstofferne søger mod eventuelle kræftknuder og lyser op på billedet.

CT: En røntgenundersøgelse af kroppen i forskellige positioner.

Billederne fra de to scanninger lægges oven på hinanden og giver et detaljeret billede af, om der er tegn på kræft. Metoden kan påvise forandringer i vævet på et tidligt tidspunkt – ofte før en kræftknude kan ses ved andre former for scanning.

Forskningsprojektet var ikke designet til at afklare, om eventuel spredning opdages tidligere med PET/CT-scanning. Men ud fra de erfaringer, forskergruppen har gjort, ser det ud til, at selv små metastaser er langt nemmere at finde med den metode.

Link til artikel i Clinical Oncology. http://jco.ascopubs.org/content/early/2016/03/17/JCO.2015.63.5185

 


 

MERE AT VIDE? 

Malene Grubbe

Overlæge, ph.d., Malene Grubbe Hildebrandt, Nuklearmedicinsk Afdeling, OUH/Klinisk Institut, SDU
Malene.grubbe.hildebrandt@rsyd.dk
Tlf. 3114 7271
 

 

 /Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 20-04-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring