Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Ny doktorafhandling afliver myter om udbredt kvindesygdom

Ovari
 

Overlæge Dorte Glintborg forsvarede den 26. februar sin afhandling, som samler 14 års forskning i sygdommen PCOS, der rammer op til tyve procent af de danske kvinder.

Øget hårvækst på kroppen og i ansigtet. Uregelmæssige menstruationer. Cyster på æggestokkene. Det er de tre symptomer, der karakteriserer PCOS, som står for PolyCystisk Ovarie Syndrom. Det er især de to første symptomer, som er generende for kvinder og grunden til, at de søger læge.
Tidligere var mulighederne for en præcis diagnose dårlige, så mange fik PCOS-diagnosen på baggrund af blot et af symptomerne. Men takket være Dorte Glintborgs forskning kan de praktiserende læger nu benytte et standardiseret undersøgelsesprogram med blodprøver, som kan vise, om PCOS er den rigtige diagnose.
– Der er mange myter om PCOS, så det er vigtigt, at lægerne har kendskab til tilstanden og får undersøgt og behandlet kvinderne korrekt, mener Dorte Glintborg.

Brug for en kogebog
For ikke at overbelaste hospitalernes gynækologiske og endokrinologiske afdelinger, har de praktiserende læger brug for en ’kogebog’, når en patient kommer ind ad døren med mistanke om PCOS.
– Jeg har været med til at udvikle retningslinjer for, hvilke blodprøver, der skal tages for at stille diagnosen og for, hvordan patienterne derefter skal behandles. Og vi bliver hele tiden klogere, fortæller Dorte Glintborg.
Senest har hun kigget nærmere på de to foretrukne behandlingsformer og deres effekt på vægt. Kvinder med PCOS tager ofte p-piller for at sænke mængden af mandlige hormoner og kontrollere menstruationer. Andre bruger metformin, der traditionelt bruges til diabetikere, men som også har en god effekt på PCOS og ry for at kunne give vægttab.

Vægten i centrum
En af de store bekymringer hos patienterne er risikoen for vægtstigning ved p-pille behandlingen. – Vi har set på, hvilken effekt metformin og p-piller har på vægten. Og set over et år tager patienter på p-piller i gennemsnit et kilo på, mens patienter, der får metformin, i gennemsnit taber sig tre kilo.

En kombination er det bedste
I Dorte Glintborgs seneste studie er hun nået frem til, at en kombination af de to medikamenter i mange tilfælde vil være det bedste. For ud over de gavnlige virkninger på symptomerne, giver en kombination i gennemsnit et vægttab på 1,9 kilo på et år.
– Det er lavpraktisk og måske ikke banebrydende i videnskabelig forstand, men netop vægten har stor betydning for patienternes livskvalitet.
– Det næste vi gerne vil finde ud af er, hvordan vi kan gruppere kvinderne med PCOS, så vi fortrinsvis ser de hårdest ramte på sygehuset.
 
FAKTA

Dorte Glintborg har sin daglige gang på PCOS-klinikken på OUH, hvor hun som endokrinolog samarbejder med gynækolog Pernille Ravn og dermed kan tilbyde en effektiv udredning og rådgivning om behandling til kvinderne. Dorte Glintborg forsvarede sin doktorafhandling med titlen ”Endocrine and metabolic characteristics in polycystic ovary syndrome” fredag 26. februar på SDU i Odense.  


MERE AT VIDE? 

Dorte Glintborg

Dorte Glintborg, overlæge, ph.d., Endokrinologisk afdeling M, OUH
dorte.glintborg@rsyd.dk
Tlf. 6541 2502 (klinik)
 

 /Marianne Lie Becker


Siden er sidst opdateret: 07-03-2016 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring