Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Forskning rykker ved myte om risiko for tilbagefald

Ældre par

Antihormonbehandling efter en brystkræftoperation har en smertelig effekt på kvinders livskvalitet og seksualliv. Med sideløbende lokal, vaginal østrogenbehandling kan bivirkningerne helt eller delvist elimineres.
 

Vaginal, lokal østrogenbehandling sideløbende med antihormonel behandling efter en operation for brystkræft øger ikke risikoen for tilbagefald. Det konkluderer forskere fra SDU og OUH, der har undersøgt sammenhængen med epokegørende resultater til følge.


Data fra 12.500 kvinder registret i Den Danske Brystkræftgruppe danner baggrund for et forskningsprojekt ledet af klinisk lektor på SDU, overlæge Søren Cold, Onkologisk Afdeling, OUH. Kvinderne var alle over 50 år og havde diagnosen østrogen receptor positiv brystkræft, og omkring halvdelen blev efterbehandlet med antihormon i fem år efter operationen for at undgå tilbagefald.

Lavt østrogenindhold har en slagside
Efterbehandlingen med medicin, der sænker indholdet af østrogen i kroppen, har en betydelig slagside, siger Søren Cold:
– Kvinder i halvtredsårsalderen producerer i forvejen kun lidt østrogen. Og med antihormonbehandlingen får de så at sige ’double-trouble’ med adskillige bivirkninger til følge. Det er blandt andet forøget risiko for infektioner i underlivet og nedsat eller ingen seksuel aktivitet på grund af smerter.
Bivirkningerne spiller en stor rolle for livskvaliteten, men kan helt eller delvist afhjælpes ved at give lokal, vaginal østrogenbehandling. Behandlingen er dog ikke tidligere anbefalet på grund af antagelsen om en øget risiko for tilbagefald. 

Bygger på to grupper
Patienterne i databasestudiet var delt op i to grupper; kvinder i lavrisikogruppen, der ikke blev efterbehandlet med antihormon efter operationen, og den anden gruppe, der blev det. Via receptdatabasen trak forskerne oplysninger om forbruget af vaginalt østrogen hos begge grupper.
Og Søren Cold resumerer resultaterne således:
– Vi kunne ikke påvise en øget risiko for tilbagefald i de to grupper, og det peger overbevisende på, at vi endelig kan afkræfte de gældende anbefalinger om at undgå lokal østrogenbehandling til kvinder, der efterbehandles med antihormon.

Ændret praksis
Alle de kilder, forskergruppen har gennemgået, siger utvetydigt, at der i årevis har manglet kvalificerede undersøgelser på området.  
– Det råder vi bod på med forskning, der tyder på, at det er ansvarligt med den ene hånd at sænke østrogenindholdet for at undgå tilbagefald og samtidig tilføre østrogen lokalt, så kvinderne kan få en langt bedre livskvalitet, siger Søren Cold.
Forskergruppen er nu ved at lægge sidste hånd på en artikel, der skal bringes i et internationalt tidsskrift.
– Både kvinderne og budskabet fortjener det.

 
MERE AT VIDE? 

Soren Cold

Overlæge Søren Cold, Onkologisk Afdeling, OUH og klinisk lektor, SDU
Mail: Soeren.cold@rsyd.dk
Tlf.: 6177 1165
 

 /Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 03-11-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring