Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Røntgen er meget andet end billeder

PE Andersen

Røntgenlæger kan meget mere end at analysere røntgenbilleder. De behandler blandt andet forsnævrede kar, karudposninger, muskelknuder, leverkræft og blødende kar via lysken gennem millimetertynde katetre med stents, balloner, rørproteser, mikropartikler og andre materialer til lukning af kar.
 

Interventionsradiologi er en specialuddannelse inden for radiologi, og på OUH dækker en håndfuld interventionsradiologer fagområdet døgnet rundt. Blandt deres spidskompetencer er embolisering, der standser blødning fra en pulsåre eller stopper blodforsyningen til en muskel- eller kræftknude og dermed dennes vækst. Radiologerne fører ultratynde katetre ind i kroppen via en pulsåre i lysken, mens patienten ligger på røntgenbordet i lokalbedøvelse.
– Embolisering - aflukning af blodkar indefra - er skånsomt for patienten, og vi har særdeles gode resultater på baggrund af mange års erfaring og forskning, fortæller professor Poul Erik Andersen, Radiologisk Afdeling OUH og Klinisk Institut SDU.
Omkring 50 kvinder bliver for eksempel hvert år behandlet for muskelknuder i livmoderen ved embolisering med mikropartikler, der lukker de kar, der fører blod med ilt til knuderne. Derved skrumper knuderne og symptomerne svinder.

Fantastisk alternativ til operation
Poul Erik Andersen har for nylig været i pressen, fordi han undrer sig over, at alle danske kvinder ikke får tilbud om embolisering som alternativ til operation.
– Fjerner man livmoderen, fjerner man kvindens mulighed for at få børn, og en operation vil altid indebære en vis risiko. Embolisering foregår i lokalbedøvelse, og indgrebet varer ganske kort tid og med få komplikationer til følge. Derudover er det økonomiske aspekt også værd at tage med i betragtning, fortæller Poul Erik Andersen.
Prisen for embolisering er omkring halvdelen af operation afhængig af indgrebets art. Dertil skal også lægges den gevinst, at patienter, der emboliseres, hurtigt kan genoptage sit arbejde.

Døgnvagt og patienter fra hele landet
Interventionsradiologerne på OUH har døgnvagt og tager imod patienter med livstruende blødninger i hovedpulsåren, i maven eller efter alvorlige traumer.
– Almindelig kirurgi i forbindelse med svære blødninger er desværre forbundet med høj dødelighed i akutte situationer, hvor hurtig diagnostik og behandling er påkrævet. Når vi ser patienten på røntgenbordet, kan vi hurtigt lokalisere blødningen og gå i gang med enten at embolisere de ødelagte kar eller lægge balloner eller rør af kunststof ind i hovedpulsåren for at standse blødningen, siger Poul Erik Andersen.
Fremgangsmåden er effektiv, og griber interventionsradiologerne ind i den akutte fase, overlever 80-90 procent af de svært tilskadekomne patienter det første kritiske døgn. 

Holder leverkræft i skak
På kræftområdet spiller interventionsradiologerne en rolle for patienter med leverkræft.
– Vi kan kun sjældent kurere leverkræft, men vi kan behandle selve kræftknuden uden at give kemoterapi i hele kroppen. Patienten får kemoterapi sprøjtet direkte ind i knuden med højere dosis til knuden og lavere dosis til resten af kroppen end ved generel intravenøs kemoterapi. Dermed er der også langt færre bivirkninger, siger Poul Erik Andersen.
Behandlingen kan få knuden til at skrumpe eller stoppe knudens vækst, og patienten opnår en stabil tilstand.

Livreddende og tyndere end en tændstik
De fleste af de ’reservedele’, Poul Erik Andersen og hans kolleger benytter sig af, ser ikke ud af meget i forhold til både pris og effekt.  
Han peger på en rørprotese i 10-15 cm’s højde; et rør der redder liv for patienter med udposninger på pulsåren.
– Tager vi røret her, så er der tale om et materiale, der folder sig ud, når det placeres i pulsåren. Det er syet i hånden over metaltråd og koster omkring 80.000 kr.
I nedre del af hovedpulsåren har rørprotesen to ’ben’, der kan forlænges ned til pulsårerne til benene. For tiden udvikles andre proteser med sidegrene til vigtige organer.
Flere fine redskaber kommer til og tilfører nye opgaver til et arbejdsfelt, der i dag er et uvurderligt alternativ til åben kirurgi.


MERE AT VIDE? 

Poul Erik

Professor Poul Erik Andersen
Mail: p.e.andersen@rsyd.dk
Telefon: 6541 2188 eller 2120 7031
 

 /Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 03-11-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring