Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilRettidig MFR-vaccination beskytter børn mod andre infektioner

Rettidig MFR-vaccination beskytter børn mod andre infektioner

Forskning i effekten af vacciner til små børn i lavindkomstlande smitter af på vores viden om blandt andet rettidig MFR-vaccination, siger professor Christine Stabell Benn i denne film. Den følgende artikel i nyhedsbrevet uddyber emnet.

 
Christine Stabell Benn og kollegerne fra Bandim Health Project og Statens Serum Institut forsker ikke kun i effekten af vacciner i lavindkomstlande. En del af den værdifulde viden, de har tilegnet sig gennem årene i Afrika, kan nemlig overføres til danske forhold og gøre os klogere på vaccinernes effekt i den vestlige verden.
 

Et registerstudie viser, at rettidig MFR-vaccination beskytter danske børn mod andre sygdomme end mæslinger, fåresyge og røde hunde. Børnene bliver ikke indlagt med infektioner så ofte som børn, der ikke har fået MFR-vaccinen til tiden.

Vigtigt at vaccinere efter programmets anbefalinger
Omkring halvdelen af de danske børn bliver ikke vaccineret mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, før de fylder 16 måneder, selvom MFR-vaccinen ifølge vaccinationsprogrammet anbefales ved 15 måneder. Studiet viser, at over 150 små børn mellem 16 måneder og to år hvert år kunne undgå at blive indlagt med alvorlige infektioner, hvis alle børn fik MFR-vaccinen til tiden. Eller med andre ord: Man ville kunne spare en indlæggelse for hver 200 børn, der MFR-vaccineres til tiden. Og det er langt fra kun infektioner med sygdommene mæslinger, fåresyge og røde hunde, det drejer sig om. Et vigtigt fund i den danske undersøgelse var nemlig også, at den stærkeste effekt var for indlæggelser med nedre luftvejsinfektioner.

Undersøgelsen, som var del af et ph.d.-projekt udført af Signe Sørup, tog udgangspunkt i alle de børn, der blev født i Danmark i årene 1997-2006. Ud af disse fandt forskerne frem til, hvor mange, der havde fået de tre første vaccinationer i vaccinationsprogrammet. Blandt disse børn undersøgte forskerne, om de børn, der fik MFR-vaccinen, havde lavere forekomst af infektionsindlæggelser end de børn, som endnu ikke havde fået MFR-vaccinen.

Samme resultat i rige og fattige lande
Resultatet er ikke overraskende. Det følger resultater fra mange års studier fra lavindkomstlande – mange af dem lavet i Guinea Bissau af Bandim Health Project. Her er det også fundet, at mæslingevaccinen reducerer dødeligheden og indlæggelserne mere, end det der kan tilskrives, at børnene undgår at få mæslinger. Mæslingevaccinen synes også at beskytte specielt mod luftvejsinfektioner. Men med den danske undersøgelse kan forskerne vise samme tendenser i et højindkomstland.

MERE AT VIDE? 

Christina

ProfessorIChristineIStabellIBeen, OPEN, Klinisk Institut, SDU/OUH
Afdelingsleder, Bandim Health Project, Statens Serum Institut
Mail: CB@ssi.dk
Tlf: 3268 8354

/Marianne Lie Becker


Siden er sidst opdateret: 30-09-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring