Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Wii-teknologi skal afsløre, hvem der falder

Artikel 4

Udstyret fylder meget lidt og kan i princippet bruges hvor som helst.
Foto: Aalborg Universitetshospital

 

Et forskningsprojekt, der bygger på Nintendo Wii-spilteknologi, søger svar på, om det er muligt at forebygge fald blandt borgere over 65 år.


Hvert eneste år falder hver tredje borger over 65 år, og risikoen for yderligere fald er større, hvis man først er faldet én gang. Nogle brækker knogler og skal opereres med større eller længere genoptræning til følge. Andre slipper nemmere, men fælles for alle er angsten for at falde igen. Årsagerne til fald kan blandt andet skyldes svigtende reaktionstid, manglende muskelstyrke, dårlige balanceevner og nedsat hukommelse.

Kan forskerne finde årsagen til fald hos den enkelte, vil det være muligt at forebygge med store besparelser for samfundet til følge og til gavn for borgerne, der dermed slipper for smerter, brud og genoptræning. Det er hovedoverskriften i et forskningsprojekt på Geriatrisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, med cand.scient., ph.d. Martin Grønbech Jørgensen som ankermand. Blandt hans tætte samarbejdspartnere er læge og ph.d., Jesper Ryg, Geriatrisk Afdeling, OUH, overlæge Lars Matzen samme sted og professor Tahir Masud, SDU, der er en af verdens førende eksperter inden for forskning i fald.

Udstyret kender forskel på aldersgrupper
– Projektet er nyskabende ved, at vi har designet udstyr og udviklet software til Wii-teknologi, der er både billigt, transportabelt og pålideligt. Det udstyr, vi normalt anvender til at vurdere patienterne i afdelingens Faldklinik, er både tungt og dyrt og bruges alene på hospitaler, siger Jesper Ryg.
De første tests blev udført på 48 yngre og 68 ældre borgeres hænder og fødder for at undersøge, om udstyret kunne måle forskellen på reaktionstid og muskelstyrke i de to aldersgrupper. Det viste sig, at teknologien levede op til forventningerne, og det samme positive resultat viste sig i de efterfølgende test af balanceevnen.

Målet er at finde forskelle
I projektets næste del skal blandt andet patienter fra OUH’s Faldklinik medvirke i en større undersøgelse af udstyrets evne til at vurdere forskellen på borgere, der falder, og de der ikke gør det. Heri indgår også et studie af knoglernes skrøbelighed. 
– Vi skal følge dem for at se, hvori forskellen består. Har de, der aldrig falder, en anderledes profil af for eksempel balanceevne og muskelstyrke, kan vi bruge informationerne til at finde dem, der er i risiko for at falde, forklarer Jesper Ryg.
Ud fra risikoprofilerne vurderer forskerne derefter, hvilken form for træning, der vil kunne forebygge fald.

Det ultimative set up
45.000 ældre danskere kommer hvert år på Skadestuen efter et fald, og derudover er der rigtig mange, der falder uden efterfølgende at komme på sygehuset. 
– Om 25 år vil antallet af borgere over 65 år være fordoblet. Derfor må vi som læger blive dobbelt så dygtige, hvis vi skal holde niveauet og de sundhedsøkonomiske konsekvenser i skak, vurderer Jesper Ryg.
Han understreger, at det ultimative set up for forskerne er, at borgere får målt deres balanceevne og muskelstyrke hos deres praktiserende læge på lige fod med for eksempel tjek af blodtryk. Det er fremtidsmusik, der potentielt vil gøre en stor forebyggende forskel for alle parter.

Link til artiklen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496937/pdf/12877_2015_Article_80.pdf

 
MERE AT VIDE? 

Jesper

Læge, ph.d. Jesper Ryg, Geriatrisk Afdeling, OUH
Jesper.ryg@ouh.dk
Tlf. 6541 4605

 

 /Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 29-09-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring