Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Patienter med åndenød udredes hurtigere

 Ultralyd med skærm

 

Et forskningsprojekt viser, at ultralyd giver både hurtigere udredning og mere korrekt diagnose af patienter med åndenød. Som konsekvens heraf og en målrettet uddannelsesindsats er Lungemedicinsk Afdeling på OUH nu udpeget som Europas eneste uddannelsessted inden for udredning af lungesygdomme med ultralyd.
 

Det er forholdsvis nyt at bruge ultralyd til udredning af patienter med åndedrætsproblemer, og Lungemedicinsk Afdeling har sammen med Fælles Akutmodtagelse, FAM, forsket i effekten. Og den er positiv, fortæller 1. reservelæge Christian Laursen, Lungemedicinsk Afdeling, der også er ekstern lektor på SDU.

– Forskningsprojektet har ført til, at vi nu inddrager ultralyd mere og mere i vores kliniske hverdag, og udbyttet er, at vi nu hurtigere kan stille en korrekt diagnose, lige som vi med ultralyd bliver bedre til at finde sygdomme i lungen, som vi kan overse med de indledende traditionelle undersøgelser, siger Christian Laursen.

Tidligere studier i ind- og udland viser nemlig, at ca. en tredjedel af patienterne med luftvejsproblemer ikke får den rigtige diagnose, når de ankommer akut til hospitalerne. Og det på trods af, at de ses af speciallæger.

Eneste uddannelsessted i Europa
– OUH, SDU og Dansk Lungemedicinsk selskab arrangerer allerede nu kurser for læger, der modtager akutte patienter FAM og kolleger fra danske og engelske hospitaler. I England er det især børnelæger, der ønsker at lære at benytte ultralyd til deres patienter. Ultralyd er mere skånsom end røntgen, og udbyttet er lige så godt, forklarer Christian Laursen.
European Respiratory Society – det europæiske lungeselskab - har bemærket indsatsen i forbindelse med uddannelse i brugen af ultralyd. Det er grunden til, at organisationen har udpeget Lungemedicinsk Afdeling og SDU til uddannelsessted for europæiske lungelæger fra næste år.

Nemmere at tolke på
Ultralydsscanning har flere fordele. Dels er billederne nemmere at tolke på end røntgenbilleder, lige som apparaturet kan tages med ind på stuerne. Ultralyd har ingen bivirkninger, det gør ikke ondt, og lægerne kan ultralydsscanne, uanset om patienten er oppegående eller sengeliggende. 
– Vi skal dog også have et røntgenbillede af lungerne for at kunne opdage kræftknuder længere inde i lungevævet. Og som det er i dag med mange rygere, er røntgen en nødvendighed. Desværre forholder det sig sådan, at flere og flere skal udredes for kræft i lungerne, fastslår Christian Laursen.

Mere præcis udredning
Men ultralyd er også et vigtigt skridt i lungekræftudredning, da metoden gør lægerne bedre til at stedfæste, hvor en eventuel vævsprøve skal tages.
– Det kan vi med et nyt ultralydsapparatur, vi netop har fået på afdelingen.  Patienterne får i forbindelse med scanningen et ufarligt stof sprøjtet ind i årerne, der giver et forstærket signal, når ultralyden rammer det. På den måde får vi et mere præcist billede af, om der er tale om en ond- eller godartet tumor, siger Christian Laursen.
Derudover måler udstyret hårdheden i vævet, og af den samlede billedanalyse kan lægerne præcist finde det sted i lungen, hvor det ondartede væv befinder sig og styre efter det, når vævsprøven skal tages.
– Det er vigtigt, at vi kun tager vævsprøver på de patienter, hvor vi har en mistanke om kræft, da prøven i sig selv kan give komplikationer. Det ser vi især hos patienter, hvor lungerne er svækkede, som de for eksempel er hos dem, der ryger eller har røget, tilføjer Christian Laursen.

 
FAKTA


Ultralydsscanning er skånsom og velegnet til udredning af lungekræft og lungehindekræft, hvor kræftvævet sidder i lungens ydersider.
 
Antallet af borgere, der udredes for lungekræft er stigende. Cirka 1/3 af de undersøgte har kræft.
 
Lungemedicinsk Afdeling samarbejder med Aarhus Universitetshospital om et forskningsprojekt, der undersøger resultaterne af brug af ultralyd til for tidligt fødte børn.


MERE AT VIDE? 

 Christian Laursen
1.reservelæge på Lungemedicinsk Afdeling, OUH og ekstern lektor på SDU, Christian B. Laursen
 christian.b.laursen@rsyd.dk
Tlf. 3023 1114

 /Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 26-06-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring