Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilSamarbejde om endokrinologi og arteriesygdomme kan løse gåder

Samarbejde om endokrinologi og arteriesygdomme kan løse gåder

 Juni2015 artikel5
 


Et fællesseminar for to af OUH og SDU’s Eliteforskningscentre EFE (endokrinologi) og CIMA (arteriesygdomme) viser stor aktivitet og interesse for at definere fælles forskningsprojekter. Formålet er at få løst nogle af de gåder, der befinder sig i grænseområdet mellem endokrinologi og arteriesygdomme.


Hvordan hænger sygdommene sammen?
Et vigtigt skæringspunkt mellem de to centre omhandler relationerne mellem diabetes, insulin resistens og hjertekarsygdomme. Seminaret den 28. maj gav anledning til gode diskussioner mellem forskerne. De diskuterede blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt diabetespatienters øgede risiko for hjertekarsygdomme er relateret til forhøjet blodsukker, fedme, insulinresistens eller forstyrrelser i fedtstofskiftet.
- Mødet mellem forskerne på tværs af de traditionelle specialer viste, at der er grobund for meget mere samarbejde og flere projekter, hvor vores fælles viden kan forenes og gøre en forskel for patienterne, mener Lars Melholt Rasmussen, professor og overlæge Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi, og forskningsleder på CIMA.

Gode spørgsmål giver ny viden
Også OUH-forskning om gestationel diabetes (graviditetssukkersyge), fedtfordeling og testosteron blev omtalt på seminaret. Forskerne diskuterede desuden nogle af de spørgsmål, vi endnu mangler at få besvaret i forhold til, hvad der sker i arterierne hos metaboliske forstyrrelser.
Får patienter med diabetes mere åreforkalkning i pulsårerne? Eller er det måske snarere et spørgsmål om et generelt dårligere respons på karbeskadigelse?

Hvordan kan vi finde patienterne med tidlig arterieskade, således at de kan blive sat i behandling før de udvikler symptomgivende hjertekarsygdomme?
Måske kan stamceller, der omgiver karrene være af betydning – måske kan de være med til at reparere karskade?
Og spiller fedtvævet en særlig rolle for arteriernes struktur og funktion?
Hvad med blodtrykket?
Og hvordan kan det være, at diabetespatienter er beskyttet mod udvikling af udposninger på hovedpulsåren i bughule og bækkenhule?
– Der er meget, vi endnu ikke ved. Og mange spørgsmål, som vi kan hjælpe hinanden med at besvare. At mødes på et fælles seminar, hvor der er tid og plads til at komme med alt det, vi undrer os over i hverdagen, er til stor inspiration både for de yngre forskere og for os seniorforskere, som kan være med til at formalisere nye samarbejder, siger Lars Melholt Rasmussen.

Samarbejde er vejen frem
Mødet bestod i indlæg fra seniorforskere fra de to centre, som fremlagde overordnede idéer for deres forskningsområde, hvilket førte til spændende diskussioner og konkrete planer om yderligere samarbejde mellem de to centre. Mødet var velbesøgt af mange yngre forskere fra de to centre og illustrerede den store interesse for forskning i både endokrinologi og arteriesygdomme. Seniorforskerne fra de to centre lagde på mødet op til samarbejde – også med forskere fra andre områder.

FAKTA


CIMA
CIMA er et af OUH’s eliteforskningscentret, som fokuserer på arteriesygdomme. Centret beskæftiger sig med åreforkalkning, aneurismer, samt arteriekomplikationer til både diabetes og nyresygdomme. Forskerne i CIMA udfører både basal forskning i celle- og dyremodeller og klinisk og epidemiologiske undersøgelser på patienter og raske personer. Centrets leder er professor, overlæge Lars Melholt Rasmussen, Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi (KBF).

EFE
EFE er det endokrinologiske eliteforskningscenter på OUH. Centret er baseret på Endokrinologisk Afdeling M’s forskningsenhed. I EFE forskes i alle endokrinologiske emner, det vil sige både i diabetes, knogle- og thyreoidealidelser, samt i andre hormon og metaboliske sygdomme. Overlæge, professor Laszlo Hegedus, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling M, er leder for centret.


MERE AT VIDE? 

 mejlhed
Professor Lars Melholt Rasmussen, Klinisk Biokemi,  Kardiovaskulær og Renal Forskning
lars.melholt.rasmussen@rsyd.dk
tlf.: 2442 2160
 

/Marianne Lie Becker


Siden er sidst opdateret: 25-06-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring