Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Respiratorbehandling uden fuld bedøvelse

 Patient
OUH forsker lige nu i 700 skandinaviske patienters reaktion på respiratorbehandling, mens de er ved bevidsthed. (Billedet bringes med tilladelse fra patienten).
 

På de fleste sygehuse over alt i verden lægges alvorligt syge patienter i kunstig koma, når de har brug for hjælp til at trække vejret. I USA og Tyskland er de oven i købet ofte spændt fast til deres seng. På OUH kan patienterne sidde i en stol på deres stue, se TV og kommunikere med personalet.
 

Et forskningsprojekt på Anæstesiologisk Intensiv Afdeling følger op på et ph.d.-projekt, der viste, at det er en god idé at undlade at bedøve patienter i respirator, men i stedet blot give dem smertestillende medicin.  Vel at mærke kun i de tilfælde, en lægefaglig begrundelse taler for det.

– Det første projekt omfattede 140 patienter og viste, at de, der ikke var i kunstig koma, skal have respiratorbehandling i færre dage, ligger kortere tid på afdelingen og i det hele taget opholder sig mindre på hospitalet uanset diagnose.
Det forklarer professor, dr. med. Palle Toft, der dermed fik bekræftet effekten af afdelingens metode gennem adskillige år – en metode, der ikke tidligere var set på andre hospitaler.

Set med personalet og patienternes øjne
Udviklingssygeplejerske, cand.cur. Eva Lærkner har i et delprojekt interviewet patienter om deres oplevelse af at være ved bevidsthed og samtidig svævende mellem liv og død. Og ikke overraskende peger svarene i forskellig retning:

– Det positive budskab er, at patienterne er glade for at følge med i, hvad der foregår rundt om dem. De mærker deres pårørende, og de kan udtrykke sig gennem kropssprog, mundaflæsning eller skrivning og på den måde formidle ønsker og behov, siger Eva Lærkner.

”Jeg ved jo ikke, hvordan det er ikke at være vågen..men jeg har været glad for at jeg var vågen, så jeg kunne følge med. Nu har jeg det sådan at jeg synes jeg kan huske det hele..og jeg ville dælme være ked af at have manglet de dage, hvor jeg var på intensiv i min erindring” .(interview med mand på 50 år)

– Omvendt er det også hårdt at være livstruende syg og gå ind og ud af bevidstheden, og det er individuelt, hvordan patienterne oplever det. Plejepersonalet, der er hos patienterne på stuen døgnet rundt, giver udtryk for, at de helst vil pleje vågne patienter. Det er givende, når patienten kan give respons. Samtidig er det også krævende, fordi opgaven konstant rummer både det medmenneskelige og instrumentelle, forklarer Eva Lærkner, på baggrund af et andet delstudie om sygeplejerskernes oplevelse af at pleje de vågne patienter.

Spørgsmål om bedre overlevelse
– Frem til 2017 går vi et spadestik dybere og inddrager 700 patienter fra danske, norske og svenske sygehuse. Heraf behandles halvdelen på den traditionelle måde med fuld bedøvelse og vækning en gang i døgnet, mens de øvrige deltagere blot smertestilles, fortæller Palle Toft. 
Det, forskerne ønsker at underbygge, er formodning om, at den sidste gruppe har en bedre overlevelse end de, der er i kunstig koma. Derudover fokuserer projektet på, hvad mobilisering og aktivering betyder for muskelmasse og den kognitive funktion. Endelig skal forskerne undersøge, om patienterne efterfølgende oplever posttraumatisk stress.

Over hele verden foregår respiratorbehandling udelukkende i dyb bedøvelse, og i for eksempel
Tyskland og USA er patienterne ofte spændt fast til deres seng. Palle Toft peger på, at hensigten med forskningen også er at udbrede kendskabet til en behandlingsmetode, der efter alt at dømme kommer både patienter og hospital til gode.  

FAKTA


Mere om projekt NONSEDA: http://www.dsit.dk/nonseda/

Eva Lærkners artikel om intensiv pleje af vågne patienter i respirationsbehandling: www.kortlink.dk/gt4t

MERE AT VIDE? 

Palle toft
Professor, dr. med. Palle Toft,
Anæstesiologisk Intensiv Afdeling, OUH.
Palle.toft@rsyd.dk
Tlf.: 6541 3947
Eva Lærkner Intensivsygeplejerske, cand.cur, ph.d.-studerende Eva Ann Lærkner,
Institut for Sundhedstjeneste-forskning, SDU og Anæstesiologisk-intensiv Afdeling, OUH.
eva.laerkner@health.sdu.dk
Tlf.: 6541 1574

 


Siden er sidst opdateret: 28-05-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring