Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilPris for ny metode til hurtig evaluering af behandling for knoglemarvskræft

Pris for ny metode til hurtig evaluering af behandling for knoglemarvskræft

ForskerSiden 2012 har OUH analyseret såkaldte frie lette kæder i blodet hos patienter med knoglemarvskræft for at vurdere, om sygdommen bremses af behandlingen. Nu vil en nyudviklet metode kunne medvirke til, at lægerne i fremtiden tidligt i forløbet kan se, om behandlingen har den ønskede effekt.
 

Til hverdag er Charlotte Toftmann Hansen 1. reservelæge læge på hæmatologisk modtagelse på Afdeling X, OUH, hvor hun behandler patienter med knoglemarvskræft - myelomatose. Siden 2005 har hun viet sit forskerliv til at finde en hurtigere måde at finde ud af, om behandlingen for knoglemarvskræft virker.

Forskningen har givet gode resultater og kvalificeret hende til at blive den første modtager af ”DMSG Ung Forskerpris” uddelt af Dansk Myelomatose Studiegruppe.
Knoglemarvskræft er den næst hyppigste form for blodkræft i Danmark og årligt rammer sygdommen 330 patienter. Nye behandlingsmuligheder har de seneste år medført en markant forbedring i overlevelsesmulighederne, men behandlingerne er dyre og kan give bivirkninger hos nogle patienter.

Dybere analyse giver hurtigere svar
Som standard behandles patienter med fire omgange af en kombinationskur med kemoterapi.
Det er effektivt og giver gode resultater, men virker bedre på nogle patienter end andre.
– Der er fokus på at opnå et godt behandlingsresultat så tidligt som muligt. I dag måler vi effekten efter de fire runder med kemoterapi. Vi måler på antistoffer i blodet, der fortæller, om sygdommen er bremset eller mindsket. Ved at gå endnu dybere i analysen og se på en del af antistoffet, nemlig de lette kæder, vil vi hurtigere kunne se, om vi opnår den ønskede effekt, fortæller Charlotte Toftmann Hansen.

Effektmåling efter få uger
Med analysemetoden vil man allerede efter få uger kunne måle på effekten af behandlingen, hvor det i dag tager flere måneder.
– Det kan være til stor gene for patienterne at gennemgå et forløb med kemoterapi, især hvis behandlingen ikke virker efter hensigten. Desuden bliver der brugt mange ressourcer, som jo desværre ikke hos alle har den tiltænkte effekt, siger Charlotte Toftmann Hansen.

Den 28. maj modtog hun den nystiftede forskningspris af Dansk Myelomatose Studiegruppe.
– Charlotte Toftmann Hansen får prisen for sit arbejde med at udvikle analysen, der forkorter afklaringen af behandlingens effekt. Det er et stort fremskridt i behandlingen og kontrollen af patienter med knoglemarvskræft, siger Niels Abildgaard, formand studiegruppen og professor på Hæmatologisk Afdeling X, OUH.

Vejen fra teori til praksis er lang, og næste skridt mod at implementere en ny indikation for brug af analysen i praksis er et registerstudie over fem år af effekten af behandling for knoglemarvskræft. Derefter håber Charlotte Toftmann Hansen at kunne prøve metoden af i et klinisk studie med patienter.

FAKTA


De lette kæder er en del af antistofferne i blodet, som lægerne måler på. Antistofferne kan også findes i urin og ved knoglemarvsprøver, men måles mest effektivt i blodet.

MERE AT VIDE? 

 Charlottte
Charlotte Toftmann  Hansen, Ph.d., Klinisk Institut,Syddansk Universitet
Reservelæge, Hæmatologisk Afdeling, OUH
charlotte.toftmann.hansen@rsyd.dk
tlf: 65411637

 


Siden er sidst opdateret: 28-05-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring