Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilNy menneskelig bakteries slægtninge lever i afrikanske termitter

Ny menneskelig bakteries slægtninge lever i afrikanske termitter

Teremit


Forskere på Klinisk Institut har fundet en ny bakterieart hos en patient med blodforgiftning. Den nærmeste slægtning til bakterien lever i mave-tarm-kanalen hos afrikanske termitter.


Ulrik Stenz Justesen, klinisk lektor ved Klinisk Institut og overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH, modtager ofte prøver fra særligt syge patienter til analyse i laboratoriet.
En dag modtager han og hans kolleger en prøve fra en patient, der er indlagt med blodforgiftning. I blodprøven finder de en bakterie, de ikke kan genkende.

- Det er meget mærkeligt at finde denne bakterie, som er beskrevet helt andre steder, og pludselig dukker den op hos en patient på OUH. Det er lidt ligesom at støde på Loch Ness-uhyret, fortæller Ulrik Stenz Justesen.

Slægtning hos termitter i Congo
- Vi kørte en række omfattende DNA-analyser for at blive klogere på, hvad det egentlig var, vi havde med at gøre. Til vores store overraskelse fandt vi ud af, at bakteriens nærmeste slægtning var en bakterie, der er fundet i mave-tarmkanalen hos termitter i Congos regnskove.

Trods slægtskabet med termitbakterien, mener Ulrik Stenz Justesen ikke, at patienten med bakterien har fået den fra dyreriget. Den kan meget vel være naturligt forekommende i menneskers maver ligesom tusindvis af andre bakterier, men ved et uheld være kommet over i blodet.

Bakterien hedder Odense til efternavn
Som opdagere af den nye bakterie har Ulrik Stenz Justesen og hans kolleger fået lov at navngive den. Fordi den blev fundet i Odense, hedder den nu Terrisporobacter Othiniensis. Othiniensis er latin for Odense.

Sjove fund ligger til familien
I 2009 fandt Ulrik Stenz Justesen også en bakterie, han aldrig tidligere var stødt på.
- Når vi finder bakterier i blodet hos patienterne, er det ofte udtryk for noget alvorligt. Men når vi møder ukendte bakterier, slår vi det ofte hen som noget uvæsentligt, fortæller han.
I første omgang førte fundet da heller ikke til yderligere handling.

Men i 2010 ser Ulrik Stenz Justesen endnu en gang den ukendte bakterie i en blodprøve, og kommer i tanker om nogle blodprøver, som hans far, Tage Justesen, der i mange år også forskede i klinisk mikrobiologi, havde gemt i fryseren for år tilbage.
- Jeg tænkte, at det jeg så, lignede det, han havde fortalt mig om. Og ganske rigtigt, da jeg fandt prøverne frem og studerede dem, var det nøjagtig samme bakterie, fortæller Ulrik Stenz Justesen.

Mysteriet opklaret
Nu havde Ulrik Stenz Justesen fire blodprøver, der viste den samme bakterie, og han satte sig for at finde ud af, hvad det var.
En gruppe koreanske forskere kom ham dog i forkøbet, da de i 2013 publicerede en artikel om en tarmbakterie fundet i koreansk kvæg og japanske muslinger. Artiklen beskrev præcis den bakterie, som Ulrik Stenz Justesen stod med, og dermed blev mysteriet opklaret. Som bakterien fra de afrikanske termitter kan bakterien fra de koreanske kvæg og japanske muslinger være helt almindelig i menneskers tarmflora og først vække opsigt, når den dukker op i blodet. 

MERE AT VIDE? 

Ulrik Syenz
Klinisk lektor
Ulrik Stenz Justesen
Klinisk Mikrobiologi
Mail: ulrik.stenz.justesen@rsyd.dk
Telefon: 65414797

/Marianne Lie Becker


Siden er sidst opdateret: 29-04-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring