Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilFor tidligt fødte børn kan komme tidligere hjem i fremtiden

For tidligt fødte børn kan komme tidligere hjem i fremtiden

mor og barn
Den lille dreng er født syv uger for tidligt og vejede ved fødslen 1500 gram. Mor og barn skal derfor blive på Neonatalafdelingen, indtil han kan spise selv.Når en lille ny melder sin ankomst før termin, venter et længere hospitalsophold for mor og barn. Nu er der udsigt til, at familien kan vende hurtigere hjem ved hjælp af telemedicin. Hvordan og i hvilken form undersøger et nyt ph.d.-projekt på OUH’s Neonatalafdeling.
 

I de sidste uger af mor og barns indlæggelse på Neonatalafdelingen handler behandlingen primært om sondeernæring og at vænne barnet til brysternæring. Det er en langvarig proces, der ikke kan forceres. Barnet kan nemlig ofte først spise selv, når det har en alder, der svarer til den oprindelige termin.

I det daglige oplever sundhedspersonalet, at forældrene er frustrerede og føler sig splittet mellem hospital og hjem - især når der er ældre søskende i familien. De fleste har et stort ønske om at være sammen og tage ansvar for plejen af deres barn.

Det fremgår entydigt af de første interviews, som sygeplejerske, cand.cur. Kristina Holm har foretaget i forbindelse med sit ph.-projekt, som er det første sygeplejefaglige forskningsprojekt på OUH’s Neonatalafsnit. 

Chat, telefon, billeder og video
Et er at forældrene gerne vil hurtigere hjem, et andet er, at de har brug for tryghed, når de er uden for hospitalet. Kristina Holms projekt undersøger, om telemedicinsk udstyr kan gøre begge dele muligt.
– Hvilken teknologi, der bliver tale om, afklares efter resultaterne af en teknologi-workshop i juni. Her undersøger forældre, læger og de fem sygeplejersker, der skal køre pilotprojektet, forskellige teknologiske muligheder. Udgangspunktet er dog, at alle involverede ønsker en løsning, der indeholder chat, telefon, billeder samt video, der kan forbinde afdelingen og hjemmene, siger Kristina Holm.

Barnet er stadig indlagt
Der er grænser for, hvornår et for tidligt født barn vil kunne komme med sin mor hjem, og den grænse går ved ca. 1500 gram. Derudover skal barnet have en alder, der svarer til minimum 34 uger, være i stand til selv at trække vejret uden hjælp og at holde varmen. Forældrene skal desuden på skolebænken, dels for at få undervisning i tidlige sygdomstegn, dels for at lære at give brystmælk gennem sonde.

– Selv om mor og barn flytter hjem, kan barnet døgnet rundt tage på hospitalet, hvis forældrene har behov for en sundhedsfaglig vurdering. Rutinemæssigt skal den lille altid vejes to gange om ugen enten på hospitalet eller via det telemedicinske udstyr, forklarer Kristina Holm og understreger, at barnet desuden skal undersøges af en læge på Neonatalafdelingen, hvis det er hjemme i mere end 14 dage.

Projektet er det eneste af sin slags
Det er ikke noget nyt at sende mor og et for tidligt født barn hurtigt på hjemmeophold. Det gør man flere steder i landet, hvor neonatalsygeplejersker kommer på besøg et par gange om ugen. De fynske forældre får ikke hjemmebesøg, men til gengæld en døgnåben kommunikationskanal til Neonatalafdelingen på OUH.

FAKTA


Børn, der fødes før 36 fulde graviditetsuger, indlægges på Neonatalafdelingen.
Hvert år fødes omkring 200 fynske børn for tidligt.

 MERE AT VIDE? 

Kristina Holm
Cand.cur. og ph.d.-studerende Kristina Holm, H.C. Andersen Børnehospital
Mail: Kristina.Holm@rsyd.dk
Telefon: 65 41 23 60

/Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 29-04-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring