Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Robotassisteret kirurgi gavner patienterne


Forto 2

Professor Ole Mogensen og overlæge, postdoc Pernille Jensen vurderede fremtidens operationsrobot, da den besøgte Center for Robotassisteret Kirurgi i april.

Odense Universitetshospital er det sted i Danmark, hvor flest gynækologiske kræftpatienter opereres ved hjælp af robotteknologi. Teknologien er dyr. Til gengæld er den værdifuld for både for patienter og sundhedsøkonomien.
 

Et operationsrum i Center for Robotassisteret Kirurgi, RAK, har fået en prominent gæst på kort visit. En ny robot, der mest af alt ligner en kolossal edderkop med arme og ben, der bevæger sig i alle retninger uafhængigt af hinanden. Den gør sig til for at overbevise centrets medarbejdere om, at det netop er den, operationsrobotternes Rolls-Royce, der med tiden - og pengene - skal supplere den eksisterende robotpark.

Derfor må professor Ole Mogensen og overlæge, postdoc Pernille Jensen nøjes med at vurdere og sammenligne den nyeste teknologi med den, centret har til rådighed i dag. Robotassisteret kirurgi er nemlig for længst blevet en nødvendig del af hverdagen, og det er der mange gode grunde til, siger de samstemmende. 

Hurtigere hjem med robotteknologi
– Først og fremmest er metoden en enorm fordel for patienten. Når vi udfører de såkaldt minimalt invasive operationer, hvor vi opererer gennem små huller i kvindens mave, kan hun tage hjem dagen efter, smertefri og uden komplikationer, fortæller Pernille Jensen. 
Robotterne holdt deres indtog på OUH i 2012, og indtil da opererede afdelingen patienter med kræft i livmoderen eller livmoderhalsen med åben kirurgi. Operationerne var vellykkede, men patienten fik et stort operationssår med risiko for infektioner og smerter og måtte indstille sig på en længere periode væk fra arbejdspladsen.

– Ser vi på det med sundhedsøkonomiske øjne, så er den type operationer dyre i sengedage, og på den måde er robotkirurgi en forudsætning for det nye OUH, som indrettes med færre senge, end vi har i dag. Patienterne skal i fremtiden langt hurtigere hjem, end tilfældet er nu, tilføjer Ole Mogensen. 

Operationer kan live streames
I en operationsstue skal en kvinde have fjernet sin livmoder på grund af en ondartet svulst. Kirurgen sidder med ryggen til hende og med ansigtet begravet i en operationskonsol. Dybt koncentreret arbejder han sig frem med sine hænder på joysticks, der bevæger to instrumenter i kvindens mave.  I operationsstuen følger personalet med på en skærm, der er et vigtigt redskab for den medarbejder, der assisterer ved kvindens side.

Foto 3

– Vi kan også – med patientens tilladelse – streame operationer under konferencer og møder andre steder. Det er en fornem mulighed for at dele viden i undervisningsøjemed og blandt fagfolk ude i verden, forklarer Ole Mogensen.

Operation gennem et hul i navlen
– Vi laver stort set alle store operationer på robotten, hvis ikke der er faktorer, der taler for det modsatte, siger Pernille Jensen, der var den første kirurg på centret med erfaring i gynækologisk robotkirurgi.
Hun har lært kollegerne op og er blandt de få danske eksperter, der assisterer andre hospitaler nationalt og internationalt med at indføre teknologien.
Centret implementerer løbende nye former for robotkirurgi. En af de seneste er operationer for livmoderkræft gennem et enkelt hul i navlen, hvorved kvinderne får så få kosmetiske gener som muligt. Økonomisk er der også her noget at hente for hospitalet, når operationen på den måde bliver enklere.

Udvikling og forskning
I forhold til overlevelse er der umiddelbart ikke forskel på de nye og traditionelle metoder. Der er imidlertid kun få forskningsresultater, der underbygger den antagelse. Det ændres der ved, når centret med ca. 6 mio. kr. fra blandt andre OUH og fonde sætter turbo på forskning i robotassisteret kirurgi med fem ph.d.-projekter på forskellige indsatsområder.


FAKTA


Læs mere om RAK her http://www.ouh.dk/wm403888

Robotteknologi prioriteres af Region Syddanmarks Frontlinjepulje, der støtter med 1,25 mio. kr. årligt fra 2014-2017 til projektet Research on Surgical Robotics. Projektet gennemføres i samarbejde med Gynækologisk og Urologisk Afdeling, Nuklearmedicinsk Afdeling, Maersk KcKinney Møller Instituttet, SDU, og Center for Robotassisteret Kirurgi (RAK Centret). Formålet er at forske i innovation inden for robotteknologi til både operationsformål, billedanalyser og uddannelse.

Fem aktuelle forskningsprojekter i RAK
Ressourceforbrug og omkostninger ved gynækologisk cancer kirurgi hos overvægtige kvinder. Projektledere professor Ole Mogensen, overlæge, postdoc Pernille T. Jensen, ph.d.-studerende Malene Korsholm.
Sentinel Node Mapping med robotassisteret laparoskopisk Flourescens-metode hos kvinder med livmoder- og livmoderhalskræft. Projektledere professor Ole Mogensen, overlæge postdoc Pernille T. Jensen, ph.d.-studerende, læge Sara Sponholtz.
Overlevelse, komplikationer og livskvalitet ved traditionelle operationsmetoder i forhold til robotassisteret kikkertkirurgi. Projektledere professor Ole Mogensen, overlæge, postdoc Pernille T. Jensen, ph.d.-studerende, læge Siv Lykke Jørgensen
Simulering af robotassisteret kirurgi. Projektleder Thiusius Rajeeth Savarimuthu Mærsk McKinney-Møller Instituttet, ph.d.-studerende Zhiyuan Xie.
Muskelsmerter hos kirurger og effekten af træningsprogrammer. Projektledere professor Karen Søgaard Institut for Idræt og Biomekanik, SDU, ph.d.-studerende, cand. scient. Tina Dalager

MERE AT VIDE? 

Ole

Professor Ole Mogensen, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, OUH
Mail: Ole.mogensen@rsyd.dk
Tlf.: 6541 1845
 

Pernille Overlæge, ph.d. Pernille Tine Jensen, Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling, OUH
Mail: pernille.tine.jensen@rsyd.dk
Tlf.: 2095 2061

 /Helene Dambo

 

 


Siden er sidst opdateret: 29-04-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring