Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Forsker i hjernetumorernes mysterier

Hjerneoperation
 
Kræfttumorer i hjernen er speciallæge og neurokirurg Christian Bonde Pedersens speciale, og han vil gå langt for at komme den ondartede sygdom til livs.

Hvert år er omkring 150 patienter med en tumor i hjernen under speciallæge Christian Bonde Pedersens kniv. Tumorerne er hans daglige og faglige omdrejningspunkt både som håndværk og forskningsområde. Og han vil gå langt for at lære deres væsen at kende helt ned på molekyleniveau for at komme den ondartede sygdom til livs gennem den rigtige behandling.
 
Christian Bonde Pedersen er afdelingslæge på Neurokirurgisk Afdeling og ansat som forsker på deltid ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet. Her er han aktuelt først og fremmest optaget af to projekter; et igangværende, der undersøger, hvordan patienternes immunforsvarer reagerer mod tumorer efter skader i hovedet og et kommende stort projekt med flere samarbejdspartnere fra andre afdelinger; Klinisk Genetisk Afdeling, Patologisk Afdeling og PET-Centret.

Ambitiøst og nødvendigt projekt
- Det forestående projekt er både ambitiøst, omfattende og nødvendigt, og vi regner med, at vi får grønt lys til marts fra Videnskabsetisk Komité, fortæller Christian Bonde Pedersen.
Projektets titel er ”Karakterisering af Positron Emission Tomography (PET) og perfusion MRI hot spots i maligne hjernegliomer ved gen og proteinanalyse af væv.”

Under overskriften gemmer sig et projekt, der omfatter tre års intense undersøgelser af, hvordan gener og proteiner får en hjernetumor til at vokse.
- Denne form for forskning er allerede udført i forbindelse med andre kræftsygdomme, men endnu ikke for hjernekræft. Og kortlægningen er vejen frem mod individualiseret behandling af ondartede hjernetumorer. Det er i hvert fald vores antagelse og dermed forudsætningen for hele projektet.

Forskellige tumorer
Tumorer i selve hjernen er for hovedpartens vedkommende ondartede, mens de, der opstår i de hinder, der beskytter hjernen, som regel er godartede. De sidstnævnte kan opereres bort, hvorefter patienten er fuldstændig rask.
- Der er tale om forskellige typer tumorer, og problemet med de ondartede er, at de er meget forskellige og har hvert deres særlige vækstmønster. Det er der, udfordringen er, forklarer Christian Bonde Pedersen.

- Gener og proteiner ændrer sig, når der opstår kræft, og tumorernes vækst er forskellig fra patient til patient. Derfor har vi brug for data fra så mange som muligt, så vi kan klassificere de forskellige tumorers adfærd. Målet efter de tre års dataindsamling er at kunne forudsige, hvilken form for behandling, der kan gavne den enkelte patient. 

FAKTA


Neurokirurgisk Afdeling er en specialafdeling, som opererer patienter efter hjernekvæstelse, blødninger og svulster i hjernen, medfødte misdannelser i centralnervesystemet som for eksempel rygmarvsbrok, slidgigt, svulster samt brud og diskusprolapsser i nakke og rygsøjle. Afdelingen opererer i alt mellem 250 og 300 hjernesvulster om året, hvor størstedelen udgøres af hjernekræft eller metastaser.

Neurokirurgisk Afdeling er for andet år i træk af Dagens Medicin udnævnt til landets bedste afdeling på området.

MERE AT VIDE?

 
Chriatian 


Afdelingslæge og forskningslektor Christian Bonde Pedersen, Neurokirurgisk Afdeling
Mail: christian.bonde@rsyd.dk 
Telefon:  2367 1653

     /Helene Dambo


Siden er sidst opdateret: 25-02-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring