Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Pris for nøglen til kunstige knogler

Kassem


Mikro-RNA 138 er både et molekyle og en nøgle til produktion af kunstige knogler. Professor Moustapha Kassem og hans forskningsgruppe på Odense Universitetshospital fandt molekylet, og for den indsats og efterfølgende forskning har Kassem netop modtaget Skandinaviska Enskilde Bankens SEB-pris 2015. 


Mikro-RNA 138 heddet det, molekylet, der er nøglen til at producere kunstige knogler, som kan give håb om helbredelse og et mere aktivt liv for mennesker med osteoporose og knuste knogler. Det er professor Moustapha Kassems gruppe fra Odense Universitetshospital, der fandt molekylet for et par år siden, og for den indsats og hans årelange forskningsindsats får han nu SEB-prisen 2015. 

Manipulerer med stamceller
Set udefra kunne professor Kassem lige så godt have været hædret for sit kliniske arbejde med diabetikere og patienter med stofskiftesygdomme, for at deltage i etableringen af ”Center for Kunst og Videnskab, SDU ”, for formidling af forskning i pressen og på diverse aftenskolekurser eller for sine indlæg i samfundsdebatten om islam og muslimer i Danmark.
Men det er forskeren Moustapha Kassem, der belønnes for arbejdet med at fremstille knogledannende celler til behandling af komplicerede brud og at manipulere stamceller, så de får knoglebrud til at hele hurtigere.
Og for de flere end 400.000 mennesker med osteoporose i Danmark er det håbet at styrke de svage knogler og åbne for et mere aktivt liv.

Født og uddannet i Cairo
Moustapha Kassem er født i Cairo og uddannet som læge der. Han flyttede til Danmark og fortsatte sin speciallægeuddannelse i intern medicin og endokrinologi i Danmark og USA. Han fik sin ph.d.- og doktorgrad fra Aarhus Universitet og modtog et forskningsophold ved Mayo Clinic i USA. I 2002 blev han udnævnt til professor i molekylær endokrinologi ved Syddansk Universitet.
Moustapha Kassem har været særdeles aktiv i etablering af internationalt samarbejde med mange lande bl.a. Kina, Sydkorea, Saudi Arabien, Israel og Egypten. Han har uddannet flere end 100 danske og internationale forskere.

Artikler og priser
Kassem har udgivet mere end 250 videnskabelige artikler, hvoraf mange er publiceret i de højest rangerende i videnskabelige tidsskrifter, og han er selv bedømmer for nogle af verdens mest velestimerede af slagsen som blandt andre Nature Medicine, Nature Biotechnology, Cell og PNAS.

SEB-prisen på 100.000 kr. er den seneste af en lang række priser, Kassem har modtaget. Tidligere er han bl.a. hædret med forskningsprisen fra American Society for Bone and Mineral Research (1995), Syddansk Universitets videnskabelige publikationspris for seniorforskere (2012) og Novo Nordisk Fondens Marie og August Krogh Pris (2012).

FAKTA


Skandinaviska Enskilda Bankens SEB-pris blev uddelt 5. februar af Danske Lægers Forsikring under Codan/SEB Pension. Det er en forening, der anvender provenuet af danske lægers forsikring i pensionsselskabet til støtte af humanitære og videnskabelige formål. Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber indstiller kandidaterne til prisen. 

MERE AT VIDE?
 

KassemProfessor, dr.med. Moustapha Kassem, Endokrinologisk Afdeling
Mail: mkassem@health.sdu.dk
Telefon: 6550 4084 

/Bohl/Dambo


Siden er sidst opdateret: 23-02-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring