Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilFærre indlægges efter oprettelse af Fælles Akut Modtagelse

Færre indlægges efter oprettelse af Fælles Akut Modtagelse

Antallet af patienter, der indlægges på OUH med diagnosen KOL, er faldende. En af årsagerne kan skyldes tidlig indsats i Fælles Akut Modtagelse, FAM. Det viser ny forskning fra Lungemedicinsk Afdeling J.  

Overlæge, ph.d. og forskningsleder Ingrid Titlestad, Lungemedicinsk Afdeling J, og hendes forskerkolleger har nærlæst journaler og blodprøvesvar fra KOL-patienter med udskrivelsesdiagnosen KOL i forværring i henholdsvis 2010 og sidste halvdel af 2012. Formålet var dels at blive klogere på, om der er sket ændringer i patientbehandling og antal indlæggelser efter etablering af FAM, dels at undersøge, om NIV-behandling anvendes i overensstemmelse med de nationale og internationale retningslinjer.

NIV-behandling er en form for respiratorbehandling med maske, hvor der kan tilføres ilt. Patienterne er ved bevidsthed og kan selv trække vejret. Behandlingen gives på FAM, på Lungemedicinsk Afdeling samt på Intensivafdelingen.

NivbehandlingTidligere blev svært syge patienter med KOL lagt i respirator. I 2004 indførte OUH NIV-behandling, hvor lægerne i stedet tidligt i forløbet iværksætter en maske-respirator behandling, hvilket ofte kan forebygge respirator behandling på Intensivafdelingen. Respirator behandling iværksættes stadig, når det er nødvendigt. (Modelfoto)
Vi indlægger færre

- Forskningsprojektet afslører kort fortalt, at vi efter oprettelsen af FAM kan nøjes med at indlægge betydeligt færre KOL-patienter med forværring i deres sygdom, fastslår Ingrid Titlestad. - Det er en positiv udvikling, der skyldes, at patienterne kommer under hurtig observation, og at vi sætter tidligt ind med NIV-behandling, hvis der er grund til at gøre det. 

Det betyder, at kun de sygeste patienter indlægges i dag. Disse har desuden ofte andre kroniske sygdomme ud over KOL.

Dengang versus nu

De patienter, forskerne bygger deres undersøgelse på, blev indlagt direkte via egen læge, vagtlæge eller den gamle skadestue, hvorefter de blev overført til enten Akut Modtage Afdeling eller Intensivafdelingen afhængig af, hvor syge de var.

- Den model koster tid i forhold til, at vi i dag i FAM vurderer alle patienter i op til fire timer, før vi tager stilling til, om indlæggelse er nødvendig. En anden væsentlig forskel i forhold til tidligere er, at det er speciallæger, der tilser patienterne, straks de ankommer til hospitalet.

Højere anvendelse af NIV i forhold til landsgennemsnittet

Danske Regioners KOL register, DrKOL, har i en national bedømmelse påtalt, at OUH bruger NIV-behandling i for høj skala. Vurderingen bygger på det faktum, at de øvrige danske hospitaler til sammenligning ligger noget lavere.

- Det er korrekt, at vi i dag behandler flere KOL-patienter med NIV end vores kolleger, siger Ingrid Titlestad. - Men forskningsresultaterne taler et tydeligt sprog: Vi behandler korrekt og følger retningslinjerne. Derudover er det svært at sammenligne os med andre, fordi vi har FAM og en organisering, som medfører, at patienter med mildere forværringer ikke indlægges. Derfor er de, som indlægges, mere syge, og andelen som har behov for NIV er højere.

Kan betyde ændring af dansk standard

Ingrid Titlestad har rettet henvendelse til DrKOL’s formand for at gøre opmærksom på forskningsresultaterne og håber, at henvendelsen kan give anledning til, at standarden for NIV i DrKOL ændres.

Læs artiklen her

MERE AT VIDE?

Ingrid

 

Overlæge, ph.d. og forskningsleder Ingrid Louise Titlestad ingrid.titlestad@rsyd.dk, telefon 6541 2740

 /Helene Dambo

 

 

 


Siden er sidst opdateret: 28-01-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring