Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilSyddansk Universitet og OUH styrker den reproduktive sundhed i ulande

Syddansk Universitet og OUH styrker den reproduktive sundhed i ulande


Samarbejde og udveksling af både viden og arbejdskraft skal forbedre forholdene for kvinder i Tanzania.

De seneste 20 år har professor og overlæge i gynækologi og obstetrik, Vibeke Rasch, fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital dedikeret sin forskning til at afhjælpe seksuelt overførte sygdomme og gynækologiske lidelser hos kvinder i ulande, særligt i Tanzania.

Gennem årene har hun fået opbygget et samarbejde med universitetshospitalet Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) i Tanzania, som Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital udveksler læger og ph.d.-studerende med.

Samarbejdet bidrager med vigtig viden til at forbedre forholdene for de hårdt ramte kvinder i ulandene.  99 procent af alle verdens dødsfald i forbindelse med graviditet sker  i ulandene, og sundhedssystemerne i de fattige lande er dårligt organiserede.

- Derfor er det vigtigt, at vi der kan, bidrager med viden og hjælp til at styrke den reproduktive sundhed hos kvinderne, siger professor og overlæge Vibeke Rasch.

  

Vibeke Rasch OUH og SDU  

Professor og overlæge i gynækologi og obstetrik Vibeke Rasch er netop nu i gang med et stort projekt, der skal sikre målrettede HPV-vacciner til kvinder i Tanzania.

Projektet, der har fået 9 mio. kr. fra Danida, gennemføres i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse samt universitetshospitalet Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) og Ocean Road Cancer Institute i Tanzania.Skaber vidensdeling i det lokale sundhedssystem
En af de største forhindringer for bedre behandling og forebyggelse af seksuelt overførte sygdomme og komplikationer ved graviditet og abort er mangel på kvalificeret arbejdskraft i sundhedsvæsnet. Det gælder også i Tanzania.

- Tidligere kom de ph.d.-studerende fra Tanzania herop og fik en masse teoretisk viden. Men nu tager vi derned og træner dem. Det kan vi, fordi SDU og OUH tænker globalt og fordi vi er opmærksomme på, at vores viden er værdifuld ude i verden, siger Vibeke Rasch.

Det er sansen for retfærdighed, der driver Vibeke Rasch til at fortsætte sit store engagement i ulandene:

- Hver eneste gang jeg er i Tanzania, ligger der en kvinde på hospitalet, som er ved at dø efter en illegal abort. Det er totalt uretfærdigt, at en kvinde i Tanzania har meget større risiko for at dø af gynækologiske sygdomme, graviditet og fødsel, når vi længe har haft den viden, der skal til for at undgå det, siger Vibeke Rasch.


Vibeke Rasch Tanzania


Reproduktiv sundhed bør være for alle
I Tanzania minder kvindernes forhold om danske kvinders for 100 år siden, hvor der var mangel på adgang til prævention, og hvor det var farligt at være gravid. På hospitalernes gynækologiske afdelinger skyldes 25 procent af indlæggelserne komplikationer efter illegale aborter.

- Reproduktiv sundhed bør være tilgængelig for alle, og vi kan med vores viden og erfaring fra det danske sundhedsvæsen bidrage til at uddanne kvalificerede forskere, og bidrage til at udvikle systemer, der kan håndtere både screening og behandling i et uland, siger Vibeke Rasch.


Projekt WORTH med fokus på spidskompetencer
I projektet WORTH - Improving Women’s Reproductive Health, som udspringer af samarbejdet i Tanzania, fokuserer forskerne på tre områder: Akut obstetrik og neonatal pleje, bækkenbundsproblemer og livmoderhalskræft. Alle tre er områder, hvor OUH og SDU er højt specialiserede, og kan hjælpe med at uddanne personale og sætte gang i ny forskning.

De danske forskere kommer også med viden om, hvordan et effektivt sundhedssystem fungerer.

I Tanzania har man hidtil ikke haft værktøjerne til at håndtere de screeninger, som blev gennemført. Det resulterede for eksempel i, at de kvinder der kom til undersøgelser ofte ikke fik svar på deres prøver, fordi hospitalet ikke vidste, hvor de boede.


Redskaber til screening og opsøgende arbejde 

 - Der har ikke været ressourcer til opsøgende arbejde, og registre findes slet ikke på samme niveau som i Danmark. Så vi har måttet se på, hvordan det er muligt at kommunikere og holde kontakt med patienterne, fortæller Vibeke Rasch.

Den bedste kontaktkanal har vist sig at være via SMS eller den lokale village health worker, en slags sundhedsambassadør, som findes i hver landsby.

 
Vibeke Rasch Tanzania OUH

- Samarbejdet omkring reproduktiv sundhed er givende for både danskere og afrikanere. De tanzanianske læger får vigtige redskaber og viden til at behandle patienterne bedre. Vi får en unik indsigt i forholdene i ulande, og bekræftes i at vores kompetencer gør en stor forskel, ikke mindst ude i verden, konkluderer Vibeke Rasch.

/Marianne Lie Becker

 
 

Fakta om fødsler i Tanzania
Kvinder i Tanzania har 100 gange så stor risiko for at dø af fødselskomplikationer i forhold til danske kvinder.

Dødsfald i forbindelse med fødsler udgør dog kun toppen af isbjerget. For hvert moderdødsfald der forekommer, vil der være hundredvis af kvinder, der udvikler langtidskomplikationer, bl.a. obstetriske fistler, der fører til konstant urin- og/eller afføringsinkontinens; en situation, der er stærkt stigmatiserende for den enkelte kvinde.

Tanzanianske kvinder er også overrepræsenteret i statistikken over dødsfald på grund af livmoderhalskræft.

Vibeke Rasch står i spidsen for samarbejdet mellem Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet og Kilimanjaro Christian Medical Centre (.KCMC)

Læs evt. mere om samarbejdet og WORTH-projektet
 


 


Siden er sidst opdateret: 03-12-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring