Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Hurtigere udredning af feber af ukendt oprindelse


En PET/CT-undersøgelse kan medvirke til at nedsætte indlæggelsestiden for patienter med feber, som ikke kan udredes via kliniske undersøgelser.


Feber udredes sædvanligvis gennem røntgenundersøgelse og blodprøver. Der er dog patienter, hvor temperaturforhøjelsen stammer fra lidelser, der ikke kan findes ad den vej. Disse patienter får diagnosen ’feber af ukendt oprindelse’, og det videre forløb for patienten kan være langstrakt.

En PET/CT undersøgelse på et tidligt tidspunkt kan imidlertid nedsætte indlæggelsestiden, konkluderer en videnskabelig undersøgelse fra Nuklearmedicinsk Afdeling. Resultaterne bygger på forløb med 57 patienter i årene 2010-2011.
 

Soeren-Chifter_Karen-Buch-Olsen_OUH-SDU  

Læs artiklen her

 

 

En nuklearmediciners arbejdsdag tilbringes ved skærmene.

Overlæge, dr. med. Søren Schifter her sammen med artiklens hovedforfatter, læge Karen M. Buch-Olsen, der er i gang med sin hoveduddannelse.


PET/CT kan lokalisere sygelig aktivitet i hele kroppen
- Patienterne fik en indsprøjtning med et glukoselignende radioaktivt sporstof efterfulgt af en PET/CT-scanning, forklarer overlæge, dr. med. Søren Schifter.

- En sådan undersøgelse kan afsløre eventuelle områder af kroppen med sygelig aktivitet, men er ikke specifik for en bestemt sygdom. Det betyder, at vi kan lokalisere det, som de kliniske forundersøgelser ikke kan, og det er bl.a. betændelsestilstande, bindevævssygdomme og kræftsvulster.

- De 57 patienter i undersøgelsen var i gennemsnit indlagt på en klinisk afdeling mellem to og fyrre dage, før de blev henvist til Nuklearmedicinsk Afdeling, fortæller Søren Schifter.

- Hvis vi rykker scanningen frem i det diagnostiske forløb, er der en reel mulighed for en tidligere diagnose, og dermed også en hurtigere specifik behandling.

 

To billeder - samme patient:

 

 

PET/CT-scaningsbillede fra en patient med feber af ukendt oprindelse (FUO) .

Billedet er taget som et tværsnit af bughulen på højde med den øverste del af bækkenet. Det lysende område på billedet afslører en betændt byld i højre side af bughulen. 

 

PET-CT_feberFOU_OUH1
 

 

 

 

PET/CT-scaningsbillede fra en patient med feber af ukendt oprindelse (FUO).

Billedet er et lodret snit af kroppen set fra siden. Billedet viser en betændt byld nederst over blæren, der er oplyst af frit sporstof, som naturligt udskilles gennem nyrerne.

  PET-CT_feberFOU_OUH2Et sundhedsøkonomisk perspektiv
- PET/CT-undersøgelsen er forholdsvis omkostningstung, og brugen af den skal selvfølgelig stilles over for de besparelser, som en tidligere diagnose vil føre med sig.

Søren Schifter og hans kolleger har set på det sundhedsøkonomiske perspektiv og beregnet, at udgifterne ved at benytte undersøgelsen vil være den samme, hvis PET/CT scanningen rykker bare to dage frem i forhold til de 13, som var gennemsnittet i 2010-2011.

- For patienterne betyder fremrykningen, at de vil kunne undgå en række undersøgelser, og færre indlæggelsesdage indebærer en økonomisk besparelse, vurderer Søren Schifter.

/Helene Dambo

  
 


Kort om undersøgelsen

Feber-af-ukendt-aarsag_ost

57 patienter med feber af ukendt oprindelse (FUO) blev undersøgt:

  • Neoplasi (god- og ondartede tumorer) var årsagen hos 7% af patienterne. Forbedret kræftdiagnostik har reduceret denne gruppe af patienter.
     
  • Infektion i kroppen var årsagen hos mere end halvdelen af patienterne.
     
  • NIID – Gigt og bindevævssygdomme, dvs. betændelsestilstande, der ikke skyldes hverken vira eller bakterier, var årsagen hos 23% af patienterne.
     

 

 


Siden er sidst opdateret: 10-10-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring