Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilUltralydsscanning af akutte patienter giver bedre diagnosticering og hurtigere behandling

Ultralydsscanning af akutte patienter giver bedre diagnosticering og hurtigere behandling


Ny forskning fra Odense Universitetshospital viser, at patienter med akutte vejrtrækningsproblemer kan få mere effektiv hjælp med en simpel scanning.


Et forskningsprojekt fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet har vakt international opmærksomhed. Projektet, der lige er blevet offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift Lancet Respiratory Medicine, har undersøgt brugen af akut ultralydsscanning hos patienter, der henvender sig med vejrtrækningsbesvær i Fælles Akutmodtagelsen (FAM) på Odense Universitetshospital.

Projektet viser, at man ved at anvende akut ultralydsscanning af hjerte, lunger og ben kan øge andelen af patienter med en korrekt diagnose fire timer efter indlæggelsestidspunktet fra 63,7 procent til 88,0 procent, når man sammenligner med patienter, der ikke får foretaget skanningen.

Samtidigt øges andelen af patienter, der er sat i fuld behandling fire timer efter ankomst fra 56,7 procent til 78,0 procent.


Projektansvarlig læge Christian B. Lauersen, Fælles Akutmodtagelsen, uddyber her forskellen på tidligere og nuværende undersøgelsespraksis. Læs artiklen herUltralydsscanning en fast del af undersøgelsespakken
- Projektets resultater tyder på, at akut ultralydsscanning bør indgå som en standardiseret del af de undersøgelser, der foretages hos patienter, der henvender sig med vejtrækningsbesvær, siger projektansvarlig læge Christian B. Laursen.

- Ultralydsscanning bør indgå på lige fod med de velkendte undersøgelsesmetoder, som for eksempel lægens undersøgelse af patienten, blodprøver og et røntgen billede af brystkassen.

Akut ultralydsscanning anvendes allerede i dag på en del af de akutte patienter, der kommer i Fælles Akutmodtagelse på Odense Universitetshospital på grund af vejtrækningsbesvær.

Der er etableret et uddannelsesprogram, der sikrer at flere og flere af den type patienter vil få tilbudt undersøgelsen. Syddansk Universitet tilbyder fremover alle fastansætte læger i akutmodtagelsen kursus i ultralydsscanning.

/Marianne Lie Becker

 
 


Fakta om patienterne
Hvert år kommer cirka 12.000 patienter ind på den Fælles Akutmodtagelse på Odense Universitetshospital. Hver femte patient er en medicinsk patient med vejrtrækningsproblemer, og denne gruppe udgør en tredjedel af alle medicinske patienter.

Link til internationale blogdiskussioner
Undersøgelsen er den første af sin art, der direkte undersøger effekten ved at bruge akut ultralydsscanning hos disse patienter. Offentliggørelsen har vakt international opmærksomhed, og medført omtale i flere af de udenlandske blogs inden for området. 

 

 


Siden er sidst opdateret: 19-10-2015 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring