Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Holistisk tilgang får flere til at tage D-vitamin


Indvandrermedicinsk Klinik har gennem et år fulgt 156 borgere tæt med fokus på deres samlede livssituation. Indsatsen har ført til et faldende antal patienter med D-vitaminmangel.


D-vitaminmangel er udbredt blandt ikke vestlige og etniske minoriteter i Danmark, og langt de fleste skal tage en daglig D-vitaminpille. Årsagerne er blandt andet deres mørke hudfarve og et manglende behov for at dyrke solen i samme grad som personer med lys hud.

- En holistisk tilgang til patienterne i Indvandrermedicinsk Klinik kan indebære, at vi må udrede sproglige problemer i forhold til en bank eller indstille patientens telefon, så den ringer og minder om at tage D-vitaminpillen, siger ph.d. og cand.scient.san. Dorthe Nielsen, der er hovedforfatter til artiklen om klinikkens indsats mod D-vitaminmangel.

Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital modtager sårbare borgere, der er hårdt pressede både helbredsmæssigt, sprogligt og økonomisk. Flere af dem har ikke råd til deres medicintilskud eller har svært ved at huske at tage det.

  Dorthe-Nielsen_OUH-SDU_Indvandrermedicinsk-Klinik

- Skal vi ind under huden på den udfordring, kræver det fra vores side en holistisk indfaldsvinkel, konsekvent opfølgning og en vilje til at anerkende deres individuelle udfordringer, siger sygeplejerske, ph.d. og cand.scient.san. Dorthe Nielsen.

- Vi ved, at patienterne altid har en god grund, når de ikke tager medicinen.

  
Succesen findes i opfølgningen
En tæt opfølgning på patienterne nytter. Det bekræfter en retrospektiv undersøgelse, der bygger på journaloplysninger fra 156 patienter i perioden 2008 til 2011. Artiklen blev i maj måned offentliggjort i Journal of Immigrant and Minority Health.

- Fra 2010 til 2011 ændrede vi procedurerne og fulgte endnu tættere op på patienterne med flere konsultationer og med udgangspunkt i hele livssituationen, siger Dorthe Nielsen.

- I løbet af det år faldt antallet af patienter med D-vitaminmangel fra 80 til 56 procent, og kurven er fortsat i nedadgående retning.


Vitaminmangel kan give alvorlige følgesygdomme
- D-vitaminmangel er ikke livsfarlig, pointerer Dorthe Nielsen. Men følgerne kan være nedsættelse af muskelkraften samt smerter i led og knogler, og det er alvorligt nok.

- Derudover er der evidens, der tyder på, at et lavt D-vitaminniveau kan føre til knogleskørhed, forskellige kræftformer og hjertelidelser.

- Derfor skal vi – og de praktiserende læger – få testet de personer, der har risiko for D-vitaminmangel, så de kan komme i behandling så hurtigt som muligt.

/Helene Dambo
 

 


Fakta om undersøgelsen

Etniske – og ikke vestlige - minoriteter med mørk hud er i en særlig risikogruppe for at mangle D-vitamin på grund af nedsat evne til at omdanne og optage D-vitamin i huden.

De 156 patienter i undersøgelsen er født i Afghanistan, Armenien, Bosnien-Hercegovina, Burma, Den Tjekkiske Republik, Congo, Etiopien, Hercegovina, Iran, Iraq, Kuwait, Libanon, Marokko, Pakistan, Palæstina, Serbien, Somalia, Sri Lanka, Thailand, Tyrkiet og Vietnam.

Læs artiklen her
 

 

 


Siden er sidst opdateret: 10-10-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring