Gå til indhold
FORSIDEN | KONTAKT OUH | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2
ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpilInnovationsfonden støtter forskningsprojekt, der vil forebygge blodpropper forårsaget af katetre

Innovationsfonden støtter forskningsprojekt, der vil forebygge blodpropper forårsaget af katetre

Ca. 40 procent af alle katetre, der kommer i direkte kontakt med patienters blod, forårsager dannelse af blodpropper. Med en ny teknologi, der indbygger en særlig gel i det materiale katetre laves af, kan blodpropperne forhåbentlig undgås.
 

Blodpropper i og omkring katetre, der placeres i blodårer på patienterne udgør en alvorlig risiko. Problemet opstår, når materialet af kroppen genkendes som fremmedlegeme, hvorefter immunforsvaret og koagulationssystemet forsøger at frastøde og indkapsle det.

I årtier har man forgæves ledt efter en løsning på problemet, blandt andet ved at maskere materialet med blodvenlige overfladebehandlinger, såkaldte ”coatings”. Det er dog aldrig lykkedes at tage højde for hele kroppens arsenal af forsvarsmekanismer. Desuden er coatings sjældent stabile nok til at give den nødvendige fleksibilitet og holdbarhed.

 

ThomasEmilAndersen_OUH-SDU2014   Thomas Emil Andersen, ph.d. og post. doc., Klinisk Institut ved SDU, er her i færd med at evaluere et testkateter.  Der er mange delprocesser forude, før et færdigt resultatet kan præsenteres.

 

Fra petriskål til kroppens blod
-Lige siden man begyndte at indsætte udstyr såsom katetre, dræn og proteser ind i kroppen, har man haft problemer med materialernes forenelighed med blodet, fortæller projektets tovholder Thomas Emil Andersen, ph.d. og post. doc. på Klinisk Institut, Syddansk Universitet. 

-Det er nemlig ikke nok kun at skabe en overflade, der virker i en petriskål i laboratoriet. Overfladen skal være stabil og virke over en længere periode, også efter den er indsat i blodåren.

Hele fire forskergrupper fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har sammen med danske materiale- og kemivirksomheder sat sig for at skabe en innovativ løsning på problemet.

Baseret på en dansk patenteret teknologi er virksomhederne i stand til at indbygge en særlig blodvenlig gelé i katetermaterialet. Resultatet er et kombinationsmateriale, som både har geléens gode biologiske egenskaber og katetermaterialets stabilitet og fleksibilitet.


Tværfaglig innovation med industrien
– Ved at samle nogle af landets bedste forskere inden for flere forskellige felter, håber vi at skabe et gennembrud i materialeforskningen, så patienter en dag kan behandles med kateter uden alvorlig risiko for blodpropper, siger Thomas Emil Andersen.

Det nye materiale vil i løbet af projektet blive testet og optimeret gennem laboratorie- og dyreforsøg, og forventes at nå kliniske forsøg i mennesker ved projektets slutning om fire år.

-Projektet er unikt, fordi der fra start vil være et tæt samarbejde mellem læger, molekylærbiologer og ingeniører fra industrien. Dermed kan vi undgå den faldgrube, der ligger i at udvikle et materiale, som virker i laboratoriet, men enten ikke er egnet til masseproduktion eller mister effekten i kroppen over tid, mener Thomas Emil Andersen.

/Marianne Lie Becker

 

 


Kort om projektet
Virksomheden Niels Clauson-Kaas udvikler byggestenene til det nye gelémateriale, og fire forskergrupper ved Syddansk Universitet arbejder i projektet på at sammensætte byggestenene i en optimal kombination, som nedsætter blodpropdannelse. BioModics indbygger gelématerialet i katetrene.

Innovationsfonden investerer 15 millioner i projektet, der løber over fire år.
 


 


Siden er sidst opdateret: 03-09-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring