Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

ForsidepilForskning, job, uddannelse og samarbejdepilSund Forskning - nyhedsbrev fra OUH og SDUpil3D-planlægning af kæbekirurgiske indgreb giver høj præcision

3D-planlægning af kæbekirurgiske indgreb giver høj præcision

 
Månedens forskningspublikation

Kæbekirurgisk Afdeling på OUH er blandt de førende på verdensplan, når det handler om virtuel planlægning af kæbekirurgi. Afdelingen har netop publiceret et systematisk review, der sammenfatter litteraturen om metoden.

Artiklens forfattere har systematisk pløjet 428 publikationer igennem, der beskriver resultaterne af i alt 149 patienters operationer baseret på virtuel planlægning.

- Og det ser lovende ud, fortæller ledende overtandlæge, PhD, Torben Thygesen.

- Vores review viser, at metoden er fuldgyldig og anerkendt på verdensplan, ligesom vi har fået et klart billede af, hvilke marginaler vi skal kalkulere med i forhold til det slutresultat, vi og patienterne ønsker.

- Tidligere foregik planlægningen af operationerne ved hjælp af gipsafstøbninger af patientens kæber. Metoden virkede, men præcisionen og det kirurgiske overblik er blevet langt større med 3D-planlægningen, supplerer artiklens hovedforfatter, tandlæge Kasper Stokbro, der er under uddannelse til specialist i kæbekirurgi.
 

 Sund Forskning juni 2014\6. Fokus på en videnskabelig publ. - Helene\Før-efter_3D-operationsplanlægning_OUH-SDUa
Sund Forskning juni 2014\6. Fokus på en videnskabelig publ. - Helene\Før-efter_3D-operationsplanlægning_OUH-SDUb

Et eksempel på hvordan 3D-operationsplanlægning visualiserer en patients kæbeparti før og efter operation.


Modeller frem og tilbage over Atlanten
Kæbekirurgisk Afdeling udfører hvert år omkring 150 ortognatkirurgiske operationer – dvs. operationer, som indebærer forskellige kirurgiske procedurer med det sigte at korrigere stillingen af tænder, kæbe og muskler. Det er især patienter med en alvorligt afvigende vækst af kranie eller kæber, som tilbydes disse operationer.

- 3D-operationsplanlægningen foregår i samarbejde med Medical Modelling i USA, der er specialister i virtuel planlægning.

- Vi har her på afdelingen en 3D printer, men patenter og rettigheder hindrer os i at udføre planlægningsarbejdet selv, siger Torben Thygesen.

- Det ville vi gerne gøre, for det er klart, at er visse logistiske udfordringer i at ekspedere materiale frem og tilbage over Atlanten.

 

3D-billeder af patientens kæbeparti gør det muligt at planlægge operationen meget præcist.

Artiklens hovedforfatter, tandlæge Kasper Stokbro (bagerst), og ledende overtandlæge Torben Thygesen, Kæbekirurgisk Afdeling, drøfter en kommende operation ved skærmen.
 

  Sund Forskning juni 2014\6. Fokus på en videnskabelig publ. - Helene\TorbenThygesen_KasperStokbro_OUH-SDU


Mål på millimeter
Forud for en operation sender Kæbekirurgisk Afdeling en skanning af patientens ansigt, en gipsmodel af tænderne, som de skal placeres i kæben, og en ordreformular, der på millimeter beskriver, hvordan kæbepartiet skal se ud efter indgrebet. 

- Det, vi får tilbage fra virksomheden, kaldes Wafer-skinner, fortæller Torben Thygesen. Skinnerne er konstrueret i den simulerede position, som vi har angivet er den ideelle i forhold til, hvor tænderne skal sidde i den rekonstruerede kæbe.

Afdelingen har sin egen skanningsafdeling med cone-beam CT-skannere, der bruger væsentligt færre røntgenstråler end andre CT-skannere. Derudover har afdelingen investeret i udstyr til 3D-stereofotografering og 3D-navigationsguidet kirurgi for at opnå endnu større præcision og forudsigelighed i planlægningsarbejdet.


Specialister på verdensplan
Kæbekirurgisk Afdeling er blandt de førende på verdensplan inden for operationer tilrettelagt via virtuel planlægning. I 2015 er afdelingen vært for et internationalt kursus om metoden.
 

Læs artiklen"Virtual planning in orthognathic surgery", publiceret i International Journal of Oral Maxillofacial Surgery.


/Helene Dambo

 

 


Siden er sidst opdateret: 16-06-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring