Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Ny professor vil fremme forskning i klinisk epidemiologi

 
Kend din forsker

Overlæge, ph.d. og dr. med. Bente Mertz Nørgård blev udnævnt til professor den 1. marts. Hun er daglig leder af Center for Klinisk Epidemiologi på Odense Universitetshospital.

Bente Mertz Nørgård forsker i klinisk epidemiologi, og som professor får hun mulighed for at bruge sin erfaring og generelle viden om klinisk epidemiologi inden for en række sygdomsområder og patientgrupper.

Gennem de sidste ti år har hun i særlig høj grad forsket i kroniske mave-tarm-sygdomme hos gravide, og flere kommende forskningsprojekter har samme fokus.

 

Sund Forskning juni 2014\4. Kend din forsker - Helene\BenteMertzNoergaard_OUH-SDU2  

 

 

Bente Mertz Nørgård ønsker med sit professorat at styrke den klinisk epidemiologiske forskning inden for højt specialiserede funktioner.

Det vil hun blandt andet gøre ved at udvikle sit center, der er tilknyttet Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV, og udbygge samarbejdet med hospitalets kliniske enheder.

   

Fokus på graviditetsforløb
- Både i min ph.d.-afhandling og doktordisputats har jeg set på graviditetsforløb hos kvinder med sygdomme som Colitis Ulcerosa og Morbus Crohn, som er kroniske betændelsestilstande i tarmen, fortæller Bente Mertz Nørgård.

- Jeg har undersøgt, om disse sygdomme har betydning for, hvordan kvinderne kommer igennem graviditeten, og hvordan sygdommen påvirker udfaldet af fødslen.
 

For tidlig fødsel
- I forhold til graviditetsforløbet viser det sig for visse grupper, at der er en risiko for, at børnene fødes for tidligt, hvilket i sig selv er forbundet med større sygelighed og dødelighed, end hos andre børn.

- Forskningsprojekterne har bl.a. undersøgt, om det er muligt at optimere graviditeten, f.eks. ved at give andre typer medicin. Det viser sig, at den afgørende faktor er, at sygdommen er i så rolig en fase som muligt. Desuden fandt vi, at ingen af de lægemidler, vi undersøgte, viste sig decideret farlige for barnet.   
 

 

Bente Mertz Nørgård og hendes forskergrupper følger gravide kvinder med kroniske sygdomme for at få svar på, om deres børn skal følges på en anden måde end andre børn.

Læs om Klinisk Epidemiologisk Forskningsenhed ved Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

  gravid mave

 

Sygeligheden følges over en årrække
Et nyt ph.d.-projekt er netop sat i søen med henblik på at undersøge børnenes efterfølgende sygelighed helt op til 15 til 18 års alderen.

- Vi vil gerne have svar på, om de på grund af deres mors sygdom har en øget risiko for at blive mere syge end andre børn, så vi skal følge dem på en anden måde, end vi ellers ville gøre, uddyber Bente Mertz Nørgård.


Fokus på næste generation
Ph.d. projektets vil desuden over en lang årrække beskrive forekomsten af forskellige kroniske sygdomme under graviditeten.

- Vi har en formodning om, at flere og flere har en sådan lidelse, blandt andet fordi kvinder føder i en ældre alder end tidligere, og fordi vi er blevet bedre til diagnostik.

Det betyder, at det er vigtigt at holde øje med, hvordan det går med næste generation, og om der er grupper, vi bør have særligt fokus på og hvordan.

/Helene Dambo

 

 


Siden er sidst opdateret: 16-06-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring