Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kort om PET/CT og radioaktive sporstoffer

 
PET_CT_Nuclearmedicinsk-Afdeling_OUH


PET/CT-scanning
Ved PET-scanning (positron-emissionstomografi)  anvendes særlige radioaktive sporstoffer. Hyppigst anvendes et radioaktivt mærket sukkerstof, der sprøjtes ind i en blodåre, til påvisning af væv med højere sukkeromsætning end normalt - f.eks. kræftvæv og betændelser.

Oftest udføres samtidigt en CT-scanning med et kontrastmiddel, som man drikker og/eller får sprøjtet ind i en blodåre på armen.

 

Radioaktive sporstoffer
Alle grundstoffer kan findes i flere former, såkaldte isotoper. Visse isotoper er ustabile og udsender derfor radioaktiv stråling. Det er disse ustabile isotoper, man benytter sig af ved nuklearmedicinske undersøgelser.

Når de ustabile isotoper er koblet til et stof, hvis håndtering inde i kroppen er kendt, taler man om et radioaktivt sporstof. Stoffet bestemmer, hvor i kroppen sporstoffet bevæger og fæstner sig, mens isotopen gør det muligt at følge og måle mængden af stoffet udefra med en PET-scanner.

De to hyppigste anvendte radioaktive sporstoffer er technetium-99m og fluor-18-FDG. Stofferne har ingen bivirkninger ,og er hurtigt ude af kroppen (halveringstiden er henholdsvis 6 timer og 2 timer).

Den stråledosis der gives ved undersøgelserne er beskeden, og kan sammenlignes med strålingen ved almindelige røntgenundersøgelser.

 

 


Siden er sidst opdateret: 29-04-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring