Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kan leversygdom afsløres tidligt med en blodprøve?


Kan en blodprøve i fremtiden afsløre leversygdomme inden de bryder ud? En bevilling på 15 mio.kr. fra Højteknologifonden styrker forskningen i alkoholisk leversygdom og hepatitis C

Patienter med sygdomme i leveren går ofte rundt med sygdommen i mange år uden symptomer. De kommer først i behandling, når skaden er sket og sygdommen har udviklet sig.

Det koster penge, og der kan spares både penge og megen lidelse, hvis man bliver i stand til at diagnosticere og behandle patienterne før de bliver alvorligt syge.

- Det er et uløst problem, hvordan finder vi disse patienter på et tidligere stadie, siger professor og overlæge Aleksander Krag, Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme på Odense Universitetshospital.
 

OUH og Nordic Bioscience i samarbejde
Højteknologifonden har ydet 15 mio.kr. i støtte til projektet, som gennemføres i et samarbejde mellem Odense Universitetshospital og Nordic Bioscience, der er førende inden for udvikling af nye biomarkører.

- Nordic Bioscience har unik teknologi, mens vi har viden, patienter og udstyr, siger Alexander Krag. Vi håber på, at projektet vil føre til, at patienter allerede hos egen læge kan få taget en blodprøve, der afslører sygdomme i leveren.

- Forventningen er, at blodprøven vil kunne fortælle, om en patient med overforbrug af alkohol eller hepatitis C har skade på leveren, samt vise hvor langt henne i sygdommen patienten er, og forudsige hvordan den vil udvikle sig.

Hvis resultaterne kan godkendes af myndighederne, bliver blodprøven i bedste fald en del af fremtidig praksis i klinikken.

 LevercenterBlitz 77 005_Web

Direktør for Højteknologifonden, Carsten Orth Gaarn-Larsen (tv), i samtale med Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen (midt), og professor, overlæge Alexander Krag, OUH, under symposiet "Fremtiden for Fibrogene Leversygdomme" , marts 2014. 


To stærke forskningsmiljøer - og en forretningsmulighed
Direktør i Højteknologifonden, Carsten Orth Gaarn-Larsen, glæder sig til at følge projektet:

- Det er nogle af de stærkeste forskningsmiljøer vi har, der her har fundet sammen med en virksomhed.

- De har sat sig for at løse et problem i fællesskab, og forhåbentlig resulterer det i fremragende forskning samt en god forretningsmulighed for virksomheden.

/Marianne Lie Becker
Foto: blitz77.dk

 


Læs også:

 

Fakta om forskningsprojektet
Forskningsprojektet skal i løbet af de næste fire år forsøge at udvikle en blodprøve, der kan finde leversygdomme på tidlige stadier

Højteknologifonden har ydet 15 millioner til projektet, og deltagerne bidrager selv med lige så meget.
.
Forskningsprojektet omfatter i alt 550 patienter fra Odense Universitetshospital, heraf 400 med alkoholisk leversygdom fra Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S samt 150 med hepatitis C fra Infektionsmedicinsk Afdeling Q.

Aalborg Universitetshospital og Hvidovre Hospital bidrager med yderligere 300 patienter med hepatitis C.
 

 

  

Verdens førende leverforskere samlet i Odense
Der er prestige i at være med i et forskningsprojekt støttet af Højteknologifonden. Det kommende samarbejde mellem Nordic Bioscience, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet vækker opmærksomhed hos leverforskere over hele verden.

"Fremtiden for Fibrogene Leversygdomme" var overskriften på det leversymposium, Syddansk Universitet havde inviteret til i begyndelsen af marts måned som startskud for forskningsprojektet.

En hel eftermiddags oplæg og debat havde deltagelse fra lokale forskerprofiler, direktører fra henholdsvis Højteknologifonden og Nordic Bioscience samt Lægeforeningens formand.

Også tyske Mainz Medical School samt Harvard Medical School og Gilead Sciences i USA havde fundet vej til SDU og OUH.
 
 

 LevercenterAlexanderKrag_OUH_Blitz 77 089_Web

Professor, overlæge Alexander Krag præsenterer her forskningsprojektet for sine internationale kolleger under symposiet "Fremtiden for Fibrogene Leversygdomme". 

 

 


Siden er sidst opdateret: 29-04-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring