Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Nuklearmedicin - fra molekyle til menneske

 

PET-SPECT-CT-scanning_mus_SDU-OUH_SundForskning

Med en kombineret PET-, SPECT- og CT-scanner til smådyr kan forskere få værdifuld viden, der bringer dem tættere på en bedre behandling af patienter.
 

Syddansk Universitet har i kælderen på Biomedicinsk Laboratorium en scanner, præcis magen til de kendte PET-, SPECT- og CT-scannere, der bruges på mennesker. Den er bare mindre, og bruges til mus og rotter.

Scanneren bliver brugt af forskere fra mange forskellige afdelinger og institutter på universitetet til at blive klogere på blodpropper, betændelsestilstande, hjernens funktioner og meget andet.

I scanneren kan forskerne se, om behandlingen virker efter hensigten.


Det starter i en petriskål
Nuklearmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital undersøger patienter ved hjælp af radioaktive sporstoffer, som kan ses i scannere. Når de sætter gang i et nyt forskningsprojekt, begynder de dog et helt andet sted, med radioaktive isotoper, der puttes ind i molekyler og bliver til sporstoffer.

- Et aktuelt projekt går ud på at få radioaktive sporstoffer til at binde sig til kræftceller. Sporstoffet og kræftcellerne føres sammen i petriskålen, vaskes for overskydende stof, og vi ser på hvor meget der har bundet sig til cellerne, fortæller forsker og hospitalsfysiker Helge Thisgaard, der er leder af dyrescanner-enheden, et samarbejde mellem Nuklearmedicinsk Afdeling og Syddansk Universitet.

Når han er tilfreds med resultaterne, afprøves sporstofferne i blodserum fra mennesker. Her ser man på, hvor længe stoffet kan holde sig, for i modsætning til i petriskålen er her andre stoffer, som det skal fungere sammen med.


Scanneren afslører effekten
Herefter skal scanneren på banen, for næste skridt er at injicere stoffet i en mus med cancer. Ved hjælp af scanneren kan forskeren følge stoffets vej gennem musen og se, om det som håbet finder vej til cancercellerne og binder sig til dem.

PET-SPECT-CT-scanning_mus_SDU-OUH_SundForskning 

Scanning med et helt nyt sporstof, som er under udvikling i afdelingen. Scanning A viser sporstoffets optagelse i musens kræfttumor (pil) pga. af en specifik receptor, der findes på kræftcellerne. Det bekræftes på scanning B, hvor forskeren har blokeret receptoren inden scanningen.
 

 

Fra diagnose til behandling
Før laboratoriet i 2011 fik PET-, SPECT- og CT-scanneren til mus og rotter, var mulighederne for at udvikle nye radioaktive sporstoffer begrænsede, for man kunne ikke teste dem og se, om de virkede andre steder end på celleniveau i petriskålen. Det kan man nu, og den nuklearmedicinske forskning tager fart.

Når man har vist, at man kan målrette sporstoffer til cancerceller, kan man nemlig også behandle dem. Altså dræbe cancerceller med radioaktive sporstoffer uden at ramme andre celler.

Det er en kompliceret øvelse, som forskerne nu arbejder på at udvikle.

/Marianne Lie Becker


 

PET-SPECT-CT-scanning_mus2_SDU-OUH_SundForskning

 

 


Siden er sidst opdateret: 29-04-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring