Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Kan man se det på en scanning?

Uddybning til artikel om Zsolt Illes' forskning i multipel sclerose

 

Kan man se det på en scanning?
I dag ved forskerne faktisk så meget om hjernens funktion og opbygning, at det er muligt at koble funktionstab med tilsvarende substanstab i hjernens forskellige dele.

Forskerteamet søgte svar på to spørgsmål:

  • Hvor kan vi finde årsagen til denne mangelfulde genkendelse af følelser hos nogle patienter med multipel sclerose – i den hvide hjernemasse eller i hjernebarken?
     
  • Når vi kan se skader i hjernen hos nogle af disse patienter med MR-skanning og forbinde dem til den mangelfulde genkendelse, så kan vi måske også identificere de hjernestrukturer som har betydning for ”mentalization”?

  

Undersøgelser af hjernens centrale dele
Med MR-skanninger undersøgte forsker- teamet de neurale baner i den hvide hjernemasse.

De fandt skader i de baner der forbinder de to hjernehalvdele, primært i de dele der har forbindelse med visuelle processer.

På MR-scanningen til højre svarer de farvede områder til de steder, hvor forskerne kunne påvise skader i den hvide hjernemasse.

  Illustration2 Zsolt Illes

    

Undersøgelser af hjernebarken
Bl.a. målte forskerkolleger i USA tykkelsen af hjernebarken.

Her fandt de skader (svind i tykkelsen af hjernebarken) i flere områder, som har betydning for bl.a. social indlæring og almindelig ansigtskendelse.

Illustrationen til højre viser et tværsnit af en enkelt hjernebarks-fold, hvor tykkelsen viste sig at være mindre end vanligt.

  Illustration Zsolt Illes

 
Undersøgelser af en mulig sammenhæng

Næste skridt var at undersøge, om der kunne påvises en forbindelse mellem skaderne i hjernens hvide masse og  hjernebarken.

Ved at følge de fibre, der går igennem de beskadigede områder i hjernens indre, fandt forskerne ud af, at mange fibre fortsætter videre ud til hjernebarken.

Det er dermed sandsynligt, at skaderne i den hvide masse efterfølgende fremkalder et svind i de områder af hjernebarken, som har betydning for genkendelse af følelser.

 

 


Siden er sidst opdateret: 06-02-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring