Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Subtile signaler - en mulig betydning for empati

Uddybning til artikel om Zsolt Illes' forskning i multipel sclerose


 
Følelser skaber øjenbevægelser ...

Øjentest_Zsolt Illes  

 


Mona Lisa kigger også væk på det stemningsmættede maleri
af Leonardo Da Vinci.


- I vores forskning har vi bl.a. observeret, at mennesker ofte flytter blikket væk, når de oplever og udtrykker en følelse. Og vi mener, at det der sker når mennesker aflæser andres følelser i øjnene er, at vi opfanger dette automatiske udslag i deres øjne, fortæller  fortæller professor Zsolt Illes, Neurologisk Afdeling N på OUH.

- Dermed aktiveres neuroner i øjenområdet af frontallappen hos beskueren – præcis de samme neuroner, som gav anledning til øjenbevægelsen hos den der blev beskuet. Derfor kalder vi dem ”spejlneuroner”. Aktiveringen af beskuerens spejlneuroner hjælper vedkommende til at forstå den beskuedes følelser, som de bliver udtrykt gennem øjnene, og kan have forbindelse til følelsen af empati.

- Vi er de første, som har påvist disse spejlneuroners mulige forbindelse til følelsen af empati, og sammenhængen mellem den beskuedes øjenbevægelser og aktivering af beskuerens spejlneuroner. Denne observation kan vise sig at blive meget vigtig fremover.
 

Hvilke følelser ser du på billedet?
I ansigtstesten blev testpersonerne præsenteret for fotos af et kvindeansigt der viste forskellige følelsesudtryk, og de blev bedt om for hvert billede at vælge mellem to foreslåede følelser.

Øjentesten præsenterede deltagerne for fotos af øjenpartiet hos enten en række mænd eller kvinder.

Deltagerne blev bedt om at karakterisere personens sindstilstand ved at vælge mellem fire foreslåede.

 

  Hvad-ser-du-i-øjnene test ved Zsolt Illes

- Særligt øjentesten, som er den sværeste, viste en tydelig tendens til, at mennesker med sclerose kan have problemer med at aflæse følelsesudtryk i andre menneskers øjne, fortæller Zsolt Illes.

- Men som sagt er vi her inde på meget subtile og komplicerede processer i den mellemmenneskelige kommunikation, tilføjer Zsolt Illes.


Efterfølgende har forskergrupper andre steder i verden gentaget forsøgene, og er kommet til samme resultat.

 

 


Siden er sidst opdateret: 06-02-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring