Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Simpel lidelse kan behandles simpelt


Månedens publikation

Professor Lars Lund, Urinvejskirurgisk Afdeling L på OUH, har gennem 25 år benyttet en enkel og hurtig metode til at helbrede vandbrok hos mænd. Erfaringerne blev kanaliseret ind i et forskningsprojekt, og nu er resultaterne netop offentliggjort.

Professor Lars Lunds projekt er et eksempel på forskning, der er til at tage at føle på - både for patienten, for lægerne og for samfundet.

Vandbrok er en ganske almindelig lidelse, der rammer omkring 10 pct. af alle mænd mellem 55 og 85 år. Den traditionelle sygehusbehandling har først og fremmest været operation med efterfølgende indlæggelse over nogle dage, afhængig af patientens helbred i øvrigt.

Lars Lund har imidlertid gennem en årrække taget andre midler i brug: 

- Erfaringerne har vist, at en tømning af væsken efterfulgt af en injektion med bedøvelsesmidlet aethoxysklerol 3 pct. giver fine resultater. Og nu er det så bevist gennem det randomiserede forsøg, der inkluderede 77 mænd, hvoraf de 36 fik den aktive behandling og 41 fik placebo, forklarer han.
 

   OUH SDU Lars Lund vandbrok

Flere gevinster ved behandlingen
Konklusionen i den videnskabelige publikation kan deles i tre, forklarer Lars Lund:

- For det første viser vi, at efterbehandlingen med aethoxysklerol virker. For det andet bliver to tredjedele helbredt efter første behandling, og for det tredje er det en kendsgerning, at vi sparer patienten for tid og indlæggelse, hvilket også giver en samfundsøkonomisk gevinst.

- En operation indebærer altid en vis risiko, og skal efterfølges af et sengeleje. Ofte har patienterne i forvejen flere medicinske lidelser og er typisk indlagt tre dage. Ydermere får ca. 20 pct. af dem flere tilfælde af vandbrok efterfølgende.  Behandlingen med aethoxysklerol er stort set smertefri og varer et kvarter. Egentlig er der ikke så meget at overveje, når patientens diagnose er vandbrok, og metoden bør derfor altid være første valg.


Resultatet af det doubleblindede forsøg med aethoxysklerol-behandling af vandbrok

   Batch A  Batch B  P-value
 Antal patienter  36  41  n.s.
 Alder, år (range)  63 (34-92)  59 (26-82)  n.s.
 Recidiv efter første behandling  16  32  P< 0.05
 Recidiv efter anden behandling  4  14  P< 0.05

Batch A: Aethoxysklerol Batch B: Placebo
Noget for noget: De 41 mænd der modtog placebo, fik efterfølgende tilbudt - og modtog - den aktive behandling med den ønskede virkning.


Sideeffekt til praktiserende læger
Også nogle praktiserende læger fjerner i dag væsken i brokken, men supplerer ikke med aethoxysklerol injektion. Og det er netop det, der gør den store forskel, viser Lars Lunds undersøgelse.

- Vi har nu videnskabeligt belæg for, at injektionen hindrer at vandbrokken opstår igen. Når vi taler så meget om shared care i dag, er det absolut et af de felter, hvor de praktiserende læger kan behandle med de samme kompetencer, som sygehusene har.


En faglig verdensbegivenhed
Forskningsprojektet er det første randomiserede studie i verden af sin art, og den første undersøgelse i øvrigt, der følger op på patienterne efter 72 måneder. Derfor fik Lars Lund og hans medforskere en del opmærksomhed på verdenskongressen American Urological Association (AUA) i maj i år.

Sund Forskning DECLarsLund  

- Det var stort på flere måder. Først og fremmest var det positivt at få respons fra internationale kolleger, der finder projektet værd at efterfølge. At vi samtidig modtog førsteprisen for den poster, der dannede baggrund for vores bidrag, gjorde bestemt ikke oplevelsen mindre mindeværdig, fortæller Lars Lund.

/Helene Dambo
 

- Læs artiklen offentliggjort i Journal of Urology november 2013.
- Læs mere om professor Lars Lunds forskning
- Urinvejskirurgisk Forskningsenhed på OUH

 

Hvorfor virker aethoxysklerol?
Bedøvelsesmidlet har en meget lav ph-værdi og virker irriterende på vævet, der automatisk klæber sig sammen efter injektionen. Samtidig giver det en lokalbedøvende virkning under indgrebet.

Stoffet benyttes også til behandling af åreknuder i spiserøret, hæmorider og ved varicer på benene.


 

 


Siden er sidst opdateret: 08-01-2014 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring