Gå til indhold
FORSIDEN | PRINT | SITEMAP |
header ouh 1ouh header 2

Elitestuderende forsker og publicerer


Månedens forskningspublikation

Et elitespeciale helliget eksperimentel kirurgisk forskning kickstarter karrieren for udvalgte studerende.

Niels Qvist, professor på Kirurgisk Afdeling A på OUH, er vejleder for en del af de såkaldte elitestuderende på medicinstudiet på SDU, som siden 2009 har fået en unik mulighed for at udøve kirurgisk forskning allerede under studiet.

Deres forskning er så god og relevant, at syv ud af otte hold har fået publiceret deres resultater i videnskabelige tidsskrifter eller er på vej til det.


Botox i spiserøret hjælper spædbørn
Seneste artikel blev publiceret i Journal of Pediatric Surgery, som bragte artiklen om Botox til brug ved forlængelse af spiserøret hos spædbørn, der er født med mangelfuld udvikling af spiserøret.

Bag artiklen står Heidi Fhær Larsen og Thorbjørn Søren Rønn Jensen, der er blandt de medicinstuderende, der har fået mulighed for at lave elitespeciale med ekstra hjælp til artikelskrivning og statistik. 

- Projektet med elitestuderende udsprang af, at der for nogle år siden var mangel på yngre læger, der søgte mod kirurgien og vi håbede, at vi med dette elitestudie kunne få nogle studerende gjort interesserede i at gå den vej, fortæller Niels Qvist.

- Kirurgi er heldigvis blevet populært siden da, så vi kan fokusere på at bruge projektet til at give studerende med særlige kvalifikationer en slags mini-forskeruddannelse, allerede mens de studerer.


Får liv mellem hænderne
De elitestuderende under Niels Qvist bliver præsenteret for en idé til et forskningsprojekt, og skal så selv planlægge, udføre og dokumentere.

 
Niels_Qvist_SDU_OUH

Et hold består af to studerende, som får et forspring i forhold til deres medstuderende, idet de får lov at udføre kirurgi som ellers er forbeholdt færdiguddannede læger, og laver reel forskning som man ellers ikke stifter bekendtskab med, før man eventuelt laver en ph.d-afhandling.

-¨For første gang oplever de kommende læger, at hvis vi fejler, så dør patienten, fortæller Niels Qvist.
Han giver de studerende ansvaret for de dyr der indgår i forsøget, og lader dem bedøve, operere, pleje og passe dem indtil de til sidst aflives.


Forskning tæt på virkeligheden
Forskningsprojektet, som netop er blevet publiceret i Journal of Pediatric Surgery, er yderst relevant for klinisk praksis.

Kirurger har under en operation reelt stået i en situation, hvor man manglede en metode til at få musklerne i spiserøret til at slappe af, så det lettere kunne forlænges. Derfor prøvede man med en botox-indsprøjtning.

- Det virkede, og vi blev interesserede i at vide, om det generelt vil kunne virke og hvilken dosis, der i så fald er den rette. Derfor var det oplagt at lade et elitespeciale fokusere på det, mener Niels Qvist.

Forskningsprojektet har givet gode resultater, som der allerede bygges videre på, så behandlingen af for kort spiserør hos nyfødte kan blive endnu mere effektiv.

/Marianne Lie Becker
 

Læs mere om Elitespecialet på Klinisk Institut, Syddansk Universitet


 

 


Siden er sidst opdateret: 27-11-2013 af Odense Universitetshospital.Tilgængelighedserklæring